Saksamaa süüdistas Ühendriike astronoomilise gaasihinna küsimises (5)

Copy
Saksa majandusminister Robert Habeck.
Saksa majandusminister Robert Habeck. Foto: M. Popow/Imago Images/Scanpix

Saksa majandusminister süüdistas kolmapäeval riike nagu USA gaasi eest liiga kõrge hinna küsimises, samal ajal kui Euroopa püüab tulla toime ilma Vene tarneta.

 

«Osad riigid, isegi sõbralikud riigid, on saavutanud teatud juhtudel astronoomilise hinna,» ütles Robert Habeck ajalehele Neue Osnabrücker Zeitung.

«See loomulikult tekitab probleeme, millest peame rääkima,» lausus ta.

Moskva kallaletung Ukrainale on põhjustanud Saksamaal tõsise energiakriisi, kuna riik sõltus varem 55 protsendi ulatuses Vene gaasist.

Venemaa on tarneid alates invasiooni algusest järjepidevalt vähendanud, Berliini hinnangul on see kättemaks Kiievi toetamise eest.

Puudujäägi katmiseks on Saksamaa investeerinud kallimasse LNG-sse.

Saksamaa ja teised Euroopa riigid on seetõttu pöördunud Ühendriikide poole, mis moodustab nüüd 45 protsenti Euroopa LNG-impordist, võrreldes 28 protsendiga mullu.

«USA pöördus meie poole kui naftahinnad lakke sööstsid,» lausus Habeck. «Arvan, et selline solidaarsus oleks hea ka gaasihindade ohjeldamiseks.»

Samuti kutsus Habeck Euroopa Liitu hindade langetamiseks gaasiimporti koordineerima.

Blokk peaks «koondama oma turujõu ja korraldama aruka ning sünkroniseeritud ostutegevuse EL-i riikide seas, nii et EL-i riigid ei pakuks üksteise vastu ja veaks maailmaturu hindasid seeläbi üles», pakkus minister.

Saksamaa teatas läinud nädalal 200 miljardi eurosest kavast tarbijate kaitsmiseks ülikõrgete energiahindade eest. Prantsusmaa ja kõrged Euroopa Komisjoni liikmed on plaani aga kritiseerinud ja kutsunud leidma kriisile EL-ülest lahendust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles