Venemaa nõuab õigust osaleda Nord Streami lekete uurimises

Copy
Nord Stream 2 leke Rootsi majandusvööndis.
Nord Stream 2 leke Rootsi majandusvööndis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Moskva peaks saama osaleda Nord Streami gaasitorude lekete uurimises, ütles kolmapäeval Vene asevälisminister.

Kõik neli leket, mis avastati eelmise nädala esmaspäeval, asuvad Läänemeres Taani Bornholmi saare lähedal. Kaks leketest asuvad Rootsi majandusvööndis ja kaks Taani majandusvööndis.

«Uurimine peaks tõesti olema. Loomulikult Venemaa osavõtul,» ütles asevälisminister Sergei Veršinin Vene uudisteagentuuridele.

Lekked maagaasi Venemaalt Saksamaale toimetavates torujuhtmetes on suurendanud poliitilisi pingeid, mis on kasvanud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale.

Reedel pidas ÜRO Julgeolekunõukogu Nord Streami asjus istungi. Veršinin ütles siis, et Nord Streami plahvatusi peetakse sabotaažiks ja seda tuleks uurida, kuid rahvusvahelise uurimise kohta otsust ei ole.

Eelmisel kolmapäeval algatas Venemaa omapoolse rahvusvahelise terrorismi uurimise. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et selline uurimine nõuab mitme riigi koostööd ning taunis paljude riikide soovimatust Venemaaga koostööd teha. Vene president Vladimir Putin süüdistab torujuhtmete plahvatustes Läänt.

Vene julgeolekunõukogu esimees Nikolai Patrušev ütles kolmapäeval, et USA on selgelt leketest suurima majanduskasu saaja.

Seotust Nord Streami plahvatustega ei ole omaks võtnud ei Moskva ega Washington.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles