Euroopa Liit leppis kokku nafta hinnale ülempiiri kehtestamise

Erkki Erilaid
Copy
Vene naftatanker Peterburi lähistel.
Vene naftatanker Peterburi lähistel. Foto: Anatoly Maltsev

Euroopa Liit toetas uut Venemaa-vastaste sanktsioonide paketti, milles sisaldub ka Venemaa nafta meretranspordile hinnalae kehtestamine.

Paraku pole hinnalae taset veel lukku löödud. Selle täielik rakendamine nõuab endiselt otsuseid G7 riikidest ja selle tõhusus sõltub paljuski sellest, kuidas teised riigid seda järgivad. Politico andmetel on USA väitnud, et otsus ülempiiri tegeliku hinna või hinnavahemiku osas tehakse juba mõne nädala jooksul.

Kaheksanda sanktsioonipaketi pakkus välja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen eelmisel nädalal pärast seda, kui Venemaa president ähvardas kasutada tuumarelvi ja mobiliseeris sadu tuhandeid reservväelasi.

Bloombergi andmetel on selles ka meetmeid, mis leevendavad sanktsioonide mõju suurtele laevandusriikidele, nagu Kreeka, Küpros ja Malta, kelle tankerid praegu kõige rohkem Venemaa naftat veavad.

«Me kiitsime heaks uue sanktsioonide paketi,» ütles Poola suursaadik Euroopa Liidus Andrzej Sados ajakirjanikele. «See sisaldab hinnalage kolmandatesse riikidesse tarnitavale Venemaa naftale ja mehhanisme, et vältida sanktsioonidest kõrvalehoidmist.»

Sanktsioonid, mis peaksid jõustuma neljapäeval, keelaksid Venemaa nafta meretranspordi kolmandatesse riikidesse, kui tehing ületab naftahinna ülempiiri, teatas EL-i eesistujariik Tšehhi. Sanktsioonidega pikendatakse ka mitmete kaupade, sealhulgas terasetoodete impordikeeldu ning Venemaa üksustele IT-, inseneri- ja õigusteenuste osutamise keeldu.

Laiem sanktsioonide pakett on suunatud paljudele isikutele ja ettevõtetele, sealhulgas Venemaa ministeeriumi kõrgetele ametnikele ja hiljutiste laialdaselt hukkamõistetud referendumite korraldamisega seotud isikutele.

Samuti piiratakse juurdepääsu lennunduskaupadele, elektroonikakomponentidele ja spetsiifilistele keemilistele ainetele, et jätta Venemaa sõjavägi ilma olulistest tehnoloogiatest.

Mõned riigid olid ärritunud, et uusim sanktsioonide eelnõu näib olevat nõrgem kui varasem kava ette nägi. Näiteks eemaldati Venemaa teemandikaevandusettevõtte sanktsioneeritavate nimekirjast.

«Protsess oli keeruline ja me pidime leppima kokku erandites, sealhulgas juba kurikuulsate punaste teemantide osas,» ütles Sados.

Naftahinna ülempiiri lubamiseks peab EL muutma oma kehtivaid õigusakte. Juunis leppisid ELi riigid kokku meretranspordiga transporditava nafta kindlustus- ja finantsteenuste täieliku keelustamisega, samas kui laevandus piirangutest säästeti. Enamik neist keeldudest jõustub 5. detsembril koos Venemaa toornafta ostmise keeluga ELis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles