Kiire inflatsioon ja energiakriis kärpisid nii kinnisvaratehingute arvu kui hindu

PM Majandus
Copy
Kortermajad Lasnamäel.
Kortermajad Lasnamäel. Foto: Eero Vabamägi

Septembris vähenes korteritehingute arv üle Eesti võrreldes augustiga 21,6% ning mediaanhind 8,8%, analüüsib Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa Maa-ameti statistikat.

Tallinnas vähenes korteritehingute arv kuuga 20,2 protsenti, Tartus 39,6%, Pärnus 27,6 ning Narvas 1,4 protsenti. Tallinna korterite mediaanhind langes augustiga võrreldes 0,5, Tartus 14,1, Narvas 10,3, kuid tõusis ainsa suurema linnana Pärnus 2,5%.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi sõnul tavaliselt tehinguaktiivsus peale puhkusteperioodi lõppu septembris tõuseb, aga tänavu mõjutasid turgu mitu vastupidise mõjuga tegurit. «Inimesed on äraootaval seisukohal ning fookus on uue kodu ostmiselt rohkem muudel asjadel. Kõige suurem mõju on kommunaalkuludel ning enne suuremate otsuste tegemist tahetakse esimesed krõbedamad küttearveid ära näha. Lisaks on aina olulisemaks teemaks muutunud kasvav euribor,» ütles Risto Vähi.

Uus Maa analüütiku sõnul jõudis septembris kinnisvaraturule ka laiem poliitiline olukord ja seda tänavu juba teist korda. «Kaja Kallase elektrijulgeoleku hoiatav kõne ning ka mobilisatsiooni väljakuulutamine Venemaal tekitasid kerge šokimomendi. Sarnane võnge toimus ka peale sõja algust veebruaris. Toona kestis ebakindlus kuu-poolteist kuni inimesed kohanesid ja elu kinnisvaraturul jälle edasi läks. Tõenäoliselt on see mõju ka praegu pigem ajutine, kuid teisalt jääb endiselt suurt ebakindlust tekitama talveperiood ning sellega kaasnev teadmatus, kas elektrit või gaasi on piisavalt. Lisaks on murekohaks üldine hinnatõus, näiteks jaekaubanduses,» prognoosis Vähi.

«Kinnisvaraportaalide kuulutuste klikkide arv näitab endiselt inimeste kõrget huvi, aga kohapeal käiakse vaatamas harvemini. Müügiperioodid on pikemaks läinud ja kui soov kiiremini müüa, siis tuleb kaaluda pakkumishinna allapoole korrigeerimist,» lisas Vähi.

Tänavu septembris tehti Eestis elumajadega 429 tehingut, mis on 15,9% vähem kui augustis. Eramute ostu-müügitehingute arv langes Tallinnas kuuga 29%, Tartus 43,5%, Pärnus 37,5%, aga tõusis Narvas 5,3%. Üle-eestiline majatehingute mediaanhind oli augustis 63 000 euroga 10% madalam kui augustis.

Elamumaa kruntidega tehtud tehingute arv langes septembris üle Eesti võrreldes varasema kuuga 19%. Elamukruntide ruutmeetri 9,65-eurone mediaanhind oli septembris augustiga võrreldes 24,6% madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles