Scholz kaitses Saksamaa vastuolulist energiakava

Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Foto: IMAGO/Jürgen Heinrich

Kantsler Olaf Scholz vastas teisipäeval Euroopa kriitikale Saksamaa 200 miljardi eurose energiakava suhtes, öeldes, et plaanitud meetmed on õigustatud ja ka teised riigid tegutsevad oma kodanike kaitsmiseks hinnatõusu eest.

Prantsusmaa ja mõjukad Euroopa Komisjoni liikmed on avaldanud muret Berliini omapäise lähenemise pärast ja kutsunud leidma EL-üleseid lahendusi energiakriisile, mille on põhjustanud Venemaa kallaletung Ukrainale ja Moskva otsus gaasitarned peatada.

Kardetakse, et suure võlakoormaga Euroopa riigid ei saa Saksamaa kombel priisata, mistõttu võib viimase kava ühisturgu moonutada.

Scholz ütles aga, et plaanitavad meetmed, sealhulgas elektrihindade lagi, on õigustatud, kuna kodanikud ja ärid peavad pistma rinda ülikõrgete gaasi- ja elektriarvetega. «Hinnad peavad langema,» ütles ta ajakirjanikele ühisel pressikonverentsil Hollandi peaministri Mark Ruttega. «Meie metmed ei ole ainulaadsed, ka mujal on nii tehtud, ja põhjusega.»

Küsimusele, kas Saksamaa pole niimoodi ebasolidaarne teiste liikmesriikidega, vastas Scholz, et suurinvesteeringutest LNG-terminalidesse Saksamaa sadamates saavad kasu teisedki riigid. Saksamaa suurendab impordivõimekust mitte ainult Saksamaa, vaid ka oma naabrite jaoks Tšehhis, Slovakkias, Austrias ja kaugemal, lausus ta.

Berliini plaani kaitses teisipäeval Luksemburgis ka oma ametivendadega kohtunud Saksa rahandusminister Christian Lindner. «On olnud vääritimõistmine. Meie pakett on proportsionaalne, kui võrrelda seda Saksamaa majanduse suuruse ja haavatavusega,» ütles ta.

Lindner ja Scholz rõhutasid, et 200 miljardi eurone kava kestab aastani 2024, mistõttu ei ole see kantsleri sõnul ainult lühike plaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles