Venemaa keelab Euroopa autovedajatel riigis sõitmise (2)

Erkki Erilaid
Copy
Koidula piiripunkt Võrumaal.
Koidula piiripunkt Võrumaal. Foto: Arvo Meeks

Alates 10. oktoobrist ei lubata enamikel Euroopa autovedajatel Venemaa vastusanktsioonina enam idanaabri territooriumil kaupu vedada.

Venemaa on plaaninud kaubavedusid puudutavat sanktsiooni kehtestada juba alates juunist, kuid on seda seni igakuiselt edasi lükanud. Nüüd jõuti siiski otsuseni ja sanktsioonid kehtestatakse  juba järgmisel nädalal nende Euroopa riikide autovedajatele, kus kehtestati sarnane keeld Vene vedajatele. Seega lähevad piirangu alla Euroopa Liidus, Suurbritannias ning Norras ja Ukrainas registreeritud või nende riikide ettevõtetele kuuluvad veokid. Nende riikide veokid peavad Venemaalt lahkuma hiljemalt 17. oktoobriks.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni juhi Ermo Perolaineni sõnul pole keeld aga täielik, see ei laiene umbes sajale kaubagrupile. Nende hulgas on näiteks elusloomad, enamik toiduainetest, tubakas, alkohol ning ravimid. Samuti mitmed keemia-, plast- ja keraamikatooted ja mõned ehitusmaterjalid.

«Seni pole ka selge, kuidas keeld täpsemalt toimima hakkab, sest määruse kohaselt võib näiteks keelu all olevate kaupadega sõita isegi Peterburis asuvale tollikontrollialale ja seal kauba tellija vedajale üle anda,» kirjeldas Perolainen. «Valgevenes, kus on sarnane piirang juba pikemalt, võib näiteks kaupa üle piiri vedada 50 kilomeetri kaugusele.»

Perolaineni sõnul on kauguse piirangu kõrval olulisem see, et Venemaalt lahkudes võib veokis olla ainult 200 liitri jagu kütust. See tähendab, et ELi vedajatel on raskem konkureerida näiteks Serbia või Türgi vedajatega, kellele piirangud ei laiene. «Siiani sai Vene tanklates täis pandud paagiga sõita Kesk-Euroopasse välja. See, et me ei saa enam odavalt kütusepaake enne Venemaalt naasmist täita, tähendab meie vedudele enam kui 600 euro suurust lisakulu.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles