Venemaa trükikodasid ähvardab tehnika ja varuosade puuduse tõttu seiskumine (4)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Trükitehnika.
Trükitehnika. Foto: Caro / Markus Waechter/ Scanpix

Venemaa trükikojad võivad seisma jääda, sest Euroopa, Põhja-Ameerika ja Jaapani tootjad ei tarni enam seadmeid ja varuosasid, kirjutab Vedomosti, tuginedes trükikodade tipp-juhtide sõnadele.

Nende hinnangul on ligi 90 protsenti trükikodade tehnikast pärit Venemaa jaoks nn ebasõbralikest riikidest ehk neist lääneriikidest, mis on Venemaa suhtes Ukraina sõja tõttu sanktsioonid rakendanud.

Trüki- ja köitetehnika tuli Venemaale peamiselt Euroopast, suurimaks importööriks oli Saksamaa, oma tuntud firmadega nagu Heidelberg, Manrolan ja KBA. Samuti tuli tehnikat Šveitsist, Itaaliast, Kanadast ja Jaapanist.

Osa Euroopa ettevõtetest on trükikoja Pareto print direktori Pavel Arsenjevi sõnul lepingud enda algatusel üles öelnud. Teised lõpetasid koostöö pärast Euroopa Komisjoni 8. aprillil kehtestatud viiendat sanktsioonide paketti.

Osadele seadmetele hangitakse varuosi paralleelimpordi süsteemi kaudu, kuid suuremale osale polügraafiatehnikale sellisel moel varuosi hankida ei ole võimalik. «Igal trükimasinal on oma seerianumber ning paljud varuosad on neile unikaalsed ning samuti kindla seerianumbriga. See tähendab, et varuosade tootja saab aru, et detail saadetakse Venemaale ning keelab selle tarne,» selgitas Oktoprint service’i esindaja Larissa Danilova.

Probleemi lahenduseks võiks olla seadmete ning varuosade ostmine Indiast ja Hiinast, kuid sealt saab vaid teatud osa seadmetest. Nii on Arsenjevi sõnul Hiinast võimalik hankida osa köitmismasinaid, kuid nende automatiseerituse tase on väga madal. India trükimasinad aga on Euroopa omadest kahe põlvkonna jagu maas.

Nii peetaksegi ainsaks lahenduseks vanade masinate varuosadeks lammutamist ehk sama lähenemist, mida kasutatakse Venemaa lennunduses. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles