Venemaa on jõudnud varastada tohutu koguse Ukraina vilja (5)

Erkki Erilaid
Copy
Vene sõdur valvamas Zaporižžja oblastis Melitopoli lähedal Ukraina viljapõldu.
Vene sõdur valvamas Zaporižžja oblastis Melitopoli lähedal Ukraina viljapõldu. Foto: SERGEI ILNITSKY

Uudisteagentuuri AP ja USA telekanali PBS dokumentaalsaate Frontline ulatuslikust ühisuurimisest on selgunud, et Venemaa varastas Ukrainast vilja enam kui 500 miljoni euro eest.

Associated Press (AP) kasutas enam kui 30 laeva liikumise jälgimiseks satelliidipilte ja mereraadiotranspondri andmeid. Laevad tegid üle 50 reisi, vedades Venemaa okupeeritud aladelt Ukrainas vilja Türgi, Süüria, Liibanoni ja teiste riikide sadamatesse.

Analüüsist selgus, et Venemaa on Ukrainast varastanud vilja vähemalt 537 miljoni euro eest. Reporterid uurisid laevanimekirju ja sotsiaalmeedia postitusi ning intervjueerisid põllumehi, prahtijaid ja ettevõtete esindajaid.

Uurimisel leiti arvukalt juhtumeid laevadest, mis näiteks võltsisid teavet selle kohta, millises sadamas vili pardale laaditi.

Viljavargusi, mida mõned eksperdid peavad sõjakuritegudeks, panevad aruande kohaselt toime jõukad ärimehed ja riigiettevõtted Venemaal ja Süürias. Osa varguses süüdi olevaid ärimehi on juba USA ja ELi sanktsioonide nimekirjas.

Samal ajal on Venemaa väed Ukrainas rünnanud farme, teraviljahoidlaid ja laevandusrajatisi, mis on endiselt Ukraina kontrolli all, hävitades toiduaineid ja tõstes selle hinda, nõrgestades samal ajal Ukraina võimet vilja välismaale eksportida, vahendas Helsingin Sanomat.

Ukraina Melitopoli linnapea Ivan Fjodorov ütles AP-le, et Vene firmad viivad piirkonnast rongide ja veoautodega tohutul hulgal vilja Venemaa ja Krimmi sadamatesse. Viimastel kuudel sotsiaalmeedias ringelnud videod näitavad Z-sümbolitega teraviljaautode pidevat voogu, mis liigub läbi Ukraina okupeeritud alade lõunasse. Raudteel liiguvad aga näiteks Agro-Fregati vagunid Krimmi sadamalinna Feodosiasse. Satelliidipiltidel on näha veoautosid ja ronge, mis on sadamates rivis, ja seda, kuidas laaditakse neist vilja laevadele.

Kreml on viljavargust eitanud, kuid Vene riiklik uudisteagentuur TASS teatas 16. juunil, et Ukraina vilja veetakse veoautodega Krimmi, millega kaasnesid piiripunktides pikad järjekorrad. Hiljem teatas TASS, et vili saabus Krimmi Melitopolist ning Lähis-Ida ja Aafrika klientidele on oodata veel lisatarneid.

Alates Venemaa sissetungist on maailma teraviljahinnad hüppeliselt tõusnud, suurendades Vene salakaubavedajate kasumit. Samal ajal vallandas sõda «näljatsunami», mis mõjutab vähemalt 345 miljonit inimest, ütles septembris ÜRO maailma toiduprogrammi juht David Beasley.

Kuigi ukrainlasi endid nälg loodetavasti ei ähvarda, on Venemaa agressioonisõda pannud riigi ekspordituludele suure põntsu. Näiteks 2021. aastal eksportis Ukraina nisu, maisi ja taimeõlisid viie miljardi dollari väärtuses.

Melitopoli linnapea Fjodorov ütleb, et kõrged turuhinnad pole aidanud okupeeritud aladel tegutsevaid Ukraina põllumehi, sest neid sunnitakse müüma oma saaki Venemaa kontrolli all olevatele ettevõtetele poole hinnaga sellest, mis nad said vilja eest enne sõda. «Kui müügist keeldutakse, võtavad venelased vilja jõuga ega maksa üldse midagi,» ütles Fjodorov.

Ukraina põllumajandusettevõte Harvest teatas, et venelased on nende ladudest varastanud ekspordiks umbes 200 000 tonni teravilja, mis tõi tegevjuhi Dmitri Skornjakovi hinnangul ettevõttele umbes 50 miljonit dollarit kahju.

Skornjakovi sõnul teatasid tema töötajad okupeeritud Ukraina Mariupolisist, et vili veeti veoautodega üle piiri Venemaale. «Kuriteo peitmiseks sõidetakse lihtsalt Rostovisse ja Taganrogi, Venemaa väikestesse sadamatesse. Siis segatakse vili Venemaa saagiga ja öeldakse, et see on nende toodang,» rääkis Skornjakov.

Sarnane skeem näib juhtuvat ka merel. Satelliidipildid ja transponderite andmed näitavad, et Venemaa ranniku lähedal ankrus olevad suured kaubalaevad kohtuvad Krimmi ja Venemaa sadamatest saabuvate väiksemate viljalaevadega, last merel segatakse ning nii varjatakse vilja tegelikku päritolu. Suured laevad veavad segatud vilja Egiptusesse, Liibüasse, Iraaki ja Saudi Araabiasse. Varastatud viljale on suure nõudluse tõttu praegu lihtne ostjaid leida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles