Euroopa gaasitarbimine väheneb järsult (1)

Erkki Erilaid
Copy
Eestit ja Soomet peaks sel talvel gaasiga varustama veeldatud maagaasi ujuvterminal Exemplar. Kui Eesti ettevõtjad sealt gaasi eelisjärjekorras tahavad, tuleb Eleringil terminali opereerivas ettevõttes osalus osta.
Eestit ja Soomet peaks sel talvel gaasiga varustama veeldatud maagaasi ujuvterminal Exemplar. Kui Eesti ettevõtjad sealt gaasi eelisjärjekorras tahavad, tuleb Eleringil terminali opereerivas ettevõttes osalus osta. Foto: Excelerate Energy

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmetel langeb niigi rekordiliselt madal gaasitarbimine Euroopas järgmisel aastal veelgi. Gaas odavnes esmaspäeval pärast agentuuri aruande avalikustamist Hollandi börsil ligi kümnendiku võrra, 172 euroni megavatt-tunni eest.

Kõrge gaasihinna tõttu väheneb Euroopa tarbimine pärast selle aasta rekordilist kümneprotsendilist langust 2023. aastal veel neli protsenti, teatas IEA oma kvartaliaruandes. Langus on kõige märgatavam tööstussektoris ja elektritootmises, mille mõjul kukub ülemaailmne gaasitarbimine sel aastal 0,8 protsenti. Euroopa energiamahukad tööstused, sealhulgas alumiiniumi-, vase- ja tsingisulatus- ning terasetootjad, on juba hoiatanud Euroopa Liidu ametnikke elektri- ja gaasihinna tõusu tagajärgede eest.

«Venemaa invasioon Ukrainasse ja maagaasi tarnete järsk vähendamine Euroopasse põhjustavad olulist kahju tarbijatele, ettevõtetele ja tervetele riikidele. Ja seda mitte ainult Euroopas, vaid ka tärkavates ja arenevates majandustes,» märkis IEA energiaturgude direktor Keisuke Sadamori aruandes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles