Türgi inflatsioon ületab 83%, Erdoğan lubab jätkuvalt alandada intressimäärasid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Foto: IMAGO/Turkish presidency \ apaimages

Toiduainete hinnad on septembris, võrreldes eelmise aastaga, isegi peaaegu kahekordistunud, ehk hinnatõus on muutunud Türgis president Erdoğani juhtimisel üha äärmuslikumaks.

 

Kõrge inflatsioon Türgis jätkab tõusu. Septembris olid tarbijahinnad 83,5 protsenti kõrgemad kui aasta varem. Sellest teatas Ankaras asuv riiklik statistikaamet, vahendab Reuters.

Analüütikud ootasid isegi veidi kõrgemat inflatsioonimäära. Eelmisel kuul oli inflatsioon juba jõudnud umbes 80 protsendini, ehk kuu lõikes tõusid tarbijahinnad septembris tubli kolm protsenti. Eriti ränk on toiduainete hindade areng, olles tõusnud tubli 93 protsenti, mis tabab rahaliselt nõrku majapidamisi rängalt.

Septembris kasvasid tootjahinnad Türgis, võrreldes eelmise aasta sama kuuga, koguni umbes 151 protsenti. Tootjahinnad, mis mõjutavad tarbijate elukallidust kaudselt ja ajalise viivitusega, on seega enam kui kaks korda kõrgemad kui aasta tagasi.

Kõrge inflatsioon on tingitud mitmest tegurist. Riigi nõrk valuuta liir on juba mõnda aega toonud kaasa hinnatõusu, kuna see muudab Türgisse imporditavad kaubad kallimaks. Lisaks sellele on rahvusvahelistes tarneahelates jätkuvalt probleeme, mis muudavad esmatarbekaubad kallimaks. Samuti tõusevad energia- ja toorainehinnad, peamiselt Venemaa sõja tõttu Ukraina vastu.

Samuti ei püüa Türgi keskpank erinevalt paljudest teistest keskpankadest intressimäärade tõstmisega inflatsiooni kiirenemisele vastu astuda. Vastupidi, nad on viimasel ajal mitu korda alandanud oma baasintressimäära. Eksperdid näevad selles käitumises poliitilist survet keskpangale. President Recep Tayyip Erdoğan on avameelselt kõrgete intressimäärade vastane ja nõudis hiljuti täiendavaid intressimäärade alandamisi.

Nädala lõpus oli reitinguagentuur S&P juba langetanud riigi krediidireitingut kõrge inflatsiooni ja valuutakriisi tõttu. Pikaajaline välisvaluutareiting ei ole nüüd enam «B+», vaid «B», millega libisevad Türgi võlakirjad üha sügavamale rämpsklassi, kus investeeringuid peetakse väga spekulatiivseks. Väljavaade on siiski stabiilne, teatas USA agentuur reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles