Värvilist diislit saab uuest aastast soetada vaid ostuõigusega (1)

PM Majandus
Copy
Alates järgmisest aastast saavad erimärgistusega kütust kasutada ainult põllumehed ja kalurid, kes on registrisse kantud.
Alates järgmisest aastast saavad erimärgistusega kütust kasutada ainult põllumehed ja kalurid, kes on registrisse kantud. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Uuel aastal rakenduva seadusemuudatuste tulemusena saavad põllumajanduses ja kalanduses kasutatavat erimärgistusega diislikütust  osta üksnes asjakohases registris arvel olevad ostuõigusega juriidilised isikud ja füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE-d).

Põllumajandus- ja kalandussektoris kasutatakse erimärgistatud diislikütust, mida tohib seaduse järgi kasutada põllumajandustootmises kasutatavates masinates ning ka kutselisel kalapüügil. Erimärgistatud diislikütusele kohaldub tavadiisliga võrreldes soodsam aktsiisimäär, mistõttu on läbi aastate seda ostnud ka isikud, kes pole seotud ei põllumajanduse ega kalandusega.

Uuest aastast saavad erimärgistatud diislikütust osta aga ainult need, kes on kirjas PRIA registris. Ehk ostuõigus hakkab kehtima ainult põllumajanduse ja kutselise kalandusega tegelevatele juriidilistele isikutele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE), keda on hinnanguliselt kuni 8000. Hinnanguliselt 99 protsenti sektoris tegutsevatest ettevõtjatest saavad ostuõiguse automaatselt, lubab ministeerium.

Ostuõigusega ettevõtjad saavad novembris PRIA-lt ka vastavata teavituse. Aktsiisisoodustus saadakse kütuse ostmise hetkel ning ostulimiite ei kehtestata.

Maaeluminister Urmas Kruuse (Reformierakond) sõnul on ostuõiguse andmise eesmärk ennetada aktsiisisoodustuse väärkasutamist ja seeläbi suurendada aktsiisilaekumist riigieelarvesse. «Maksu- ja tolliameti andmetel oli väärkasutuse riskiga isikute aktsiisisoodustuse maht 2020. aastal 1,63 miljonit eurot ning 2019. aastal 2,18 miljonit eurot. Kui muudatuste jõustumisel ostavad tänased väärkasutuse riskiga isikud tavaaktsiisimääraga diislikütust, siis paraneb aktsiisilaekumine samuti mitme miljoni võrra,» tõdes minister Kruuse.

Erimärgistatud diislikütuse ostuõiguseid haldab PRIA. Kui põllumajandusega tegelev ettevõtja ei saa ostuõigust automaatselt ning ei ole sellekohast PRIA teavitust saanud, siis on võimalik seda alates 15. novembrist 2022 e-PRIAs taotleda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles