Briti valitsus tühistab ebapopulaarsed maksukärped kõige rikkamate jaoks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Suurbritannia rahandusminister Kwasi Kwarteng ja peaminister Liz Truss.
Suurbritannia rahandusminister Kwasi Kwarteng ja peaminister Liz Truss. Foto: TOLGA AKMEN

Briti valitsus soovis majandust elavdada, alandades kõrgeima sissetulekuga inimeste maksumäära. Pärast tugevat kriitikat teeb valitsus nüüd kannapöörde, vahendab BBC.

Ühendkuningriigi valitsus on pärast tugevat kriitikat oma majandusplaanide suhtes teinud kannapöörde. Rahandusminister Kwasi Kwarteng teatas esmaspäeval Birminghamis, et 45-protsendilist maksumäära kõrgeimate sissetulekute puhul siiski ei kaotata. «Me saame aru, me oleme kuulanud,» kirjutas konservatiivne poliitik Twitteris avaldatud avalduses.

Varasemalt kritiseerisid tooride partei silmapaistvad liikmed, nagu endised ministrid Michael Gove ja Grant Shapps, teravalt maksukärpeid ja tohutut riigivõlga ning teatasid, et hääletavad parlamendis nende vastu.

Kwarteng teatas veidi üle nädala tagasi maksukärbetest, millest peaksid kasu saama peamiselt ühiskonna kõige rikkamad. Peaminister Liz Trussi uus valitsus soovis nende meetmetega stimuleerida majanduskasvu. Pärast võlgadest rahastatavate plaanide teatavakstegemist langes naela kurss järsult. Briti keskpank oli sunnitud sekkuma ja ostis pika tähtajaga riigivõlakirju.

Kwarteng soovib kinni pidada majanduskava teistest, võrdselt vastuolulistest osadest, sealhulgas maksukärbetest teistele sissetulekurühmadele vaatamata tohutult kõrgele inflatsioonile.

Ühendkuningriigi naelsterling tõusis esmaspäeval dollari suhtes protsendi võrra ning seda nii maksukärpest loobumise pärast kui ka USA tööstustoodangu languse tõttu. Nädal pärast seda, kui nael langes dollari suhtes ajaloo madalaimale tasemele, tõusis see esmaspäeval 1,1288 dollarile, mis on ka kahe nädala parim näitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles