Google keeras Mandri-Hiinas tõlketeenuse kinni

Copy
Google.
Google. Foto: CHARLES PLATIAU/Scanpix

USA internetihiid Google peatas oma tõlketeenuse Google Translate Mandri-Hiinas, lõpetades sellega ühtlasi ühe viimastest teenustest kommunistlikku riigis, kus enamik sotsiaalmeediaplatvorme on blokeeritud.

Google Translate'i rakendus ja veebikülg edastavad nüüd üldotsinguriba ja linki, mis suunab Hiina kasutajad ümber oma Hongkongi leheküljele, mis omakorda on Mandri-Hiinas tõkestatud.

Kasutajad teavitasid teenuse lõppemisest juba laupäeval, selgub Hiina sotsiaalmeedia postitustest.

Samuti ei toimi Google Chrome'i brauserisse sisse ehitatud tõlkemootor Hiina mandriosas.

Google Translate'i teenus lõpetati Hiinas seoses "madala kasutusega", teatas Google avalduses. Esialgu on selgusetu, kui paljud inimesed seda teenust Hiinas tegelikult kasutasid.

USA tehnoloogiahiiul on Hiinaga keeruline suhe. Aastal 2010 lõpetas Google oma otsingumootori teenuste pakkumise Hiina turul, kui nad ei soovinud järgida suurriigi karme tsensuurireegleid.

Hiina püüdis hiljem tõkestada teisi Google'i teenuseid nagu Gmail ja Google Maps.

Hiina võimud püüavad tavaliselt blokeerida enamikku Lääne sotsiaalmeediaplatvorme ja teenuseid, seal hulgas Google'i, Facebooki ja Twitteri, kuna valitsus tahab säilitada kontrolli sisu suunamise üle. Hiina platvormid peavad pidama kinni neist reeglitest ning tsenseerima märksõnu ja teemasid, mida võimud peavad poliitiliselt tundlikeks.

Aastal 2017 tegi Google oma tõlketeenuse kättesaadavaks Mandri-Hiinas läbi ühe hiinlaste domeeni, kui püüdis leida võimalusi pakkuda oma teenuseid Hiina turule. Google Translate konkureeris mitme kohaliku alternatiiviga, teiste seas ka Baidu ja Sogouga.

Google oli kaalunud ka võimalusi eraldiseisvaks ja tsenseeritud otsingumootori lansseerimiseks Hiinas, kuid lõpetas projekti 2019. aastal seoses üleilmse kriitikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles