Swedbank: euroala majanduse väljavaade neljandas kvartalis halveneb

BNS
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Peeter Langovits

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on Euroopa Liidu üldine kindlustunne langenud üheksa aasta taguse tasemeni ning euroala majanduse väljavaade neljandas kvartalis ilmselt halveneb veelgi.

Rootsis on kindlustunde näitajad kukkunud lausa 2009. aasta keskpaiga juurde, märkis Mertsina pressiteates. «Nii nagu Eestistki, on kindlustunne veel tublisti parem kui koroonakriisi suurima šoki ajal. Küll aga näitavad nii euroala üldine indeks kui ka töötleva tööstuse ostujuhtide indeksid majandusaktiivsuse vähenemist kõikidel kolmanda kvartali kuudel,» nentis Mertsina.

Septembris langes euroalal üldine ostujuhtide indeks 20 kuu ning töötleva tööstuse vastav indeks 27 kuu madalaimale tasemele, kusjuures eriti viletsaid tulemusi näitab ökonomisti sõnul Saksamaa majandus. «Euroalal läheb nõudluse vähenemise tõttu üha halvemini nii töötleval tööstusel kui ka teenustesektoril. Seega võis juba kolmandas kvartalis euroala majandus langusesse kukkuda või siis vähemalt selle kasv kiiresti aeglustuda. Samas on väljavaade neljanda kvartali kohta veelgi halvem,» osutas ta.

Kui varem oli euroala peamine mure häired tarneahelates, siis juba mõnda aega on selleks Mertsina selgitusel kõrged energiakulud ja elukalliduse kasv, mis vähendavad nõudlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles