Goldman Sachs andis Kreekale salaja laenu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Investeerimispank Goldman Sachs aitas 2001. aastal keeruliste tuletistehingute abil varjata Kreeka võlakoormust, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

«Goldman Sachsi tehing on väga seksikas lugu kahe patuse vahel,» kommenteeris tehingut uudisteagentuurile Christoforos Sardelis, kes aastatel 1999 kuni 2004 vastutas Kreeka kohustuste juhtimise eest.

Goldman Sachs mõtles välja võlavahetustehingud, mille järgi Kreeka dollarites ja jeenides võetud võlg muudeti eurovõlaks kusjuures selleks kasutati ajaloolisi valuutakursse. Tehingus kasutati veel turuväliseid intresse võlgade restruktureerimiseks.

Tehingud lubasid anda Kreekale varjatult laenu ning näidata võlakoormuse suhet riigi sisemajanduse kogutoodangusse väiksemana, et need vastaksid Maastrichti kriteeriumitele.

Goldman Sachsi Londoni üksuse pressiesindaja Fiona Laffan ütles Bloombergile, et vahetustehing oli üks paljudest tehnikates, mida mitmed Euroopa riigid kriteeriumide täitmiseks kasutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles