Haljalas tegutsenud pankrotis õlletootmine sai uue omaniku, inimestele jääb töö alles

Erkki Erilaid
Copy
Haljala õlletehas.
Haljala õlletehas. Foto: Meelis Meilbaum

Haljalas tegutsenud soomlaste Pyynikini pruulikoda, mille juhid esitasid septembris Pirkanmaa ringkonnakohtusse pankrotiavalduse, sai omale uued omanikud, kes õlletootmist jätkavad.

Pruulikoja uued omanikud on grupp ettevõtjaid Tamperest, samast kohast, kus ka eelmiste omanike õlletootmine alguse sai. Uude omanikeringi ei kuulu aga ükski vana pankrotistunud ettevõtte asutaja või hääleõigusega osanik, rõhutavad uued investorid.

Aamulehti andmetel allkirjastati neljapäeval leping, millega võtsid uued omanikud üle pruulikoja pankrotivara. Soomes Tamperes olnud kümme ja Haljala õlletehases töötanud üle 20 töötaja võivad uute omanikega ettevõttes tööd jätkata.

«Tehing hõlmab kõike muud peale Tamperes asuva vana Rahola õlletehase masinate ja seadmete, mis jäävad pankrotipessa,» ütles investorite esindaja Samu Saarikoski. «Alustame pruulimist uutel alustel ja võlavabana.»

Pankrotipaberite järgi oli õlletehasel võlgu kolme miljoni euro ringis. Kümme aastat tegutsenud Pyynikin Brewing Company olukord oli pikka aega pingeline, kuna ettevõte ei suutnud vaatamata populaarsetele toodetele ja rahvusvahelistele müügilepingutele end kasumlikuks muuta.

Eelmise aasta alguses võttis Pyynikin Haljala õlletehase rendile. Selle aasta jaanuaris lõpetas Pyynikin suure osa õlletootmisest Tamperes Raholas ja koondas pea kogu tootmise Haljalasse. Seejuures on nimetatud üheks ettevõtte peamiseks probleemiks kõrgeid rendikulusid, sest Eestis maksti õlletehase ruumide eest aastaüüri 360 000 eurot. Saneerimiskava koostades mõeldi juba, et Eestis olevad tootmisruumid oleks vaja kuidagi ettevõtte omandisse saada, kuid see plaan ei teostunud.

Kuna pankrotipesas on vara vähe, siis jäävad Pyynikini üle 10 000 osaniku ilmselt oma rahast ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles