Nafta on liiga odav, OPEC+ plaanib suuremat tootmiskärbet (1)

Erkki Erilaid
Copy
OPEC plaanib tootmist vähendada.
OPEC plaanib tootmist vähendada. Foto: Dado Ruvic

OPEC+ naftatootjate kolmapäeval Viinis toimuval kohtumisel kaalutakse delegaatide sõnul toodangu vähendamist üle miljoni barreli võrra päevas.

Oodatust suurem kärbe peegeldab kartelli muret, et maailmamajandus aeglustub karmistuva rahapoliitika tingimustes liiga kiiresti ning see surub nafta hinna kiiresti alla. Samuti on hindu mõjutanud tugevam dollar, kirjutas Bloomberg.

Lõplik otsus kärbete suuruse kohta tehakse siiski alles ministrite kolmapäevasel kohtumisel. Brenti toornafta tõusis pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse veebruaris üle 125 dollari barreli kohta. Sellest ajast alates on see langenud 85 dollarile.

23 riigist koosnev allianss peaks kohtuma kolmapäeval oma peakorteris Viinis, teatas OPECi sekretariaat eile. Kartell on juba pikemalt pidanud oma igakuiseid koosolekuid veebis ja ei pidanud näost näkku kohtuma enne selle aasta lõppu.

Pangad, sealhulgas JPMorgan, teatasid, et OPEC+ võib hindade stabiliseerimiseks vähendada tootmismahtu vähemalt 500 000 barreli võrra päevas. RBC Capital Markets toorainete peastrateeg Helima Croft arvas aga, et ühendus võib tootmist kärpida miljoni barreli võrra. «Ma kahtlustan, et nad ei tahaks liialt väikse kärpe puhul isiklikult kohtuda,» ütles Croft.

Samas tõstis Reutersi andmetel OPEC septembris oma naftatoodangu kõrgeimale tasemele alates 2020. aastast, kuid ka nii ei suudetud septembri kvooti täita. Analüüs näitas, et OPECi toodang ulatus septembris 29,81 miljoni barrelini päevas, mis on 210 000 barrelit rohkem kui augustis. Kvoodile jäädi aga 1,32 miljoni barreli võrra ikkagi alla.

Kärpekava viitab OPEC+ eesmärgile, et naftabarreli hind püsiks umbes 90 dollari lähedal. Reedel odavnes Brenti toornafta 2,3 protsenti, 85,14 dollarini barreli kohta. Hind langeb vaatamata Ukraina sõja tõttu kõrgendatud geopoliitilisele ohule, energiakriisile ning suurenenud pingetele seoses Nord Streami gaasitoru plahvatustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles