Üha enam tehakse kinnisvaratehinguid väljaspool pealinna (1)

BNS
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Üha aktiivsemalt otsitakse sobilikke elamispindu Tallinnast kaugemal, mistõttu on tehingute arv suurenenud Haapsalus, Narvas ning Raplas, ütles Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Haapsalus tehti tänavu teises kvartalis 73 protsenti rohkem kinnisvaratehinguid kui aasta varem samal ajal. Narvas kasvas tehingute arv samal ajaperioodil 37 protsendi ning Raplas 33 protsendi võrra.

Haapsalu ja Rapla paistavad Rebase sõnul silma ka tehingute väärtuse kasvu tõttu, vastavalt 42 ja 39 protsenti. Tallinnas suurenes tehingute arv aasta jooksul vaid ühe protsendi võrra, Tartus 26 protsenti.

Enim on korterite hinnad kasvanud seevastu Lõuna-Eestis, kus Valgas on ruutmeetri keskmine hind ühe aastaga kasvanud 55 protsenti ehk 217 eurolt 336 euroni. Võrus on kasv olnud 45 protsenti. Narvas suurenes märkimisväärselt tehingute arv, kuid ruutmeetri hind kasvas ainult 17 protsenti, mis on vähem kui Eestis keskmiselt.

Rebase sõnul on ülejäänud Eestiga võrreldes korterite ruutmeetrihinnad Võrus ja Valgas väikesed, kuid kohalikul tasandil on toimunud märkimisväärne tõus.

Üüriturul on Rebase sõnul pakkumiste arv endiselt kasvamas. «Vahepeal jõudsid pakkumised väheneda, aga nüüd on näha taas mõõdukat kasvu. Selle taga on peamiselt inimesed, kel oli kinnisvara seni veel välja üürimata ning kes nüüd otsivad uusi üürnikke, et talvine periood üle elada ja kõrgetest kommunaalkuludest pääseda,» nentis ta.

Siiski ei soosi praegune üüritulu tootlus praegu investoreid. Rebase sõnul ei ole üürituru hinnad kinnisvarahindadega võrreldes nii palju kasvanud, et turule sisenemine oleks investoritele piisavalt atraktiivne, ning lisas, et olukorra muutumiseks peaksid kinnisvarahinnad langema ning üürihinnad veidi tõusma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles