Kodutarbijate universaalteenust hakkab osutama 14 ettevõtet (1)

BNS
Copy
Elektrivõrk.
Elektrivõrk. Foto: Madis Veltman, Postimees/Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile on universaalteenuse osutamise soovist praeguseks teada andnud 14 ettevõtet.

Nende seas on Eesti Energia AS, AS Eesti Gaas, AS Alexela, Elektrum Eesti OÜ, TS Energia OÜ, Saku Maja OÜ, AS Elveso, Ramsi Turvas AS, Electric Terminal OÜ, Sagro Elekter OÜ, Alexela Energia Teenused AS, 220 Energia OÜ, Scener OÜ ja Veerenni Jaotusvõrk OÜ.

Universaalteenuse osutajast elektrimüüjal on kohustus pakkuda kodutarbijale universaalteenusega elektrienergiat, kui tema tarbija senine elektripakett on kallim kui universaalteenuse hind. Müüja teavitab oma tarbijat otsusest ta universaalteenuse hinnale üle viia seitsmepäevase etteteatamisega. Kui selline tarbija ei soovi universaalteenuse hinda kasutada, peab tarbija sellest vähemalt kaks päeva enne muudatuse jõustumist müüjat teavitama, selgub MKM veebilehelt.

Universaalteenusele saavad soovi korral üle minna siiski ka need kodutarbijad, kellele ei ole automaatset pakkumist tehtud. Kui tarbija vahetab universaalteenuse kasutamiseks müüjat või teda ei viida praeguse müüja juures automaatselt universaalteenusele üle, peab ta ise oma sooviga müüja poole pöörduma. Sellisel juhul saab universaalteenusega liituda samamoodi nagu vahetatakse elektripaketti.

Kui kodutarbija ei ole praeguseks valinud ühtki elektripaketti ja kasutab hoopis üldteenust, siis alates 1. oktoobrist viiakse ta automaatselt üle universaalteenuse hinnaga võrdsustatud hinnale.

Konkurentsiamet kehtestas reedel Enefit Poweri ajutise elektri tootjahinna, mille alusel hakkavad elektrimüüjad 1. oktoobrist tarbijatele universaalteenust pakkuma – hinnaks on 154,08 eurot megavatt-tunni kohta ehk 15,4 senti kilovatt-tunni kohta.

MKM-i energiaturgude juht Rein Vaks selgitas reedesel pressikonverentsil, et konkurentsiameti poolt kehtestatud universaalteenuse tootjahind on ainult osa rehkendusest ja lõplikuks hinnaks tarbijale kujuneb 18-19 senti kilovatt-tunni kohta, millest arvutatakse maha riiklik hüvitis 5 senti kilovatt-tunnist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles