Tuntud investorid, kes hoiavad oma vara kullas

Tavid AS
Copy
J.P. Morgan on Ühendriikide ajaloo üks tuntuimaid pankureid, kes pani
aluse ka USA keskpangale.
J.P. Morgan on Ühendriikide ajaloo üks tuntuimaid pankureid, kes pani aluse ka USA keskpangale. Foto: Images of American Political History

Ärevatel aegadel on investorid ikka ja jälle leidnud, et varade hoidmine kullas on parim viis oma jalgealuse kindlustamiseks. Toome teieni viis tuntud investorit ja rahatarka nii ajaloost kui tänapäevast, kes on osa oma varandusest just kulda investeerinud.

J. P. Morgan

J.P. Morgan oma nooruspõlves
J.P. Morgan oma nooruspõlves Foto: Doubleday

Omanimelise panga asutanud John Pierpont Morgan oli Ühendriikide investeerimispankur, kes juhtis panka 19. sajandi lõpus. Kirjanik Mark Twain on seda aega nimetanud kuldseks ajastuks, mida iseloomustas tööstusrevolutsioon, Euroopa õnneotsijate sissevool, majanduskasv, aga ka sotsiaalsed probleemid.

J. P. Morgan aitas oma karjääri jooksul kaasa mitme silmapaistva suurfirma juhtimisel. Näiteks oli ta tööstusgigandi General Electricu üks kaasasutajatest. Samuti aitas ta asutada turuväärtuselt esimeseks miljardi dollari firmaks saanud U.S Steeli. Samal ajal soetas ta ka suures koguses kulda. Tema varud olid nii suured, et kui Ühendriikide varakamber 1895. aastal kullast peaaegu tühjaks sai, oli Morgan just see, kellelt riik kulda juurde ostis.

Ray Dalio

Investeerimispankur Ray Dalio 2018. aastal Lissabonis.
Investeerimispankur Ray Dalio 2018. aastal Lissabonis. Foto: Web Summit/CC BY 2.0

Ray Dalio on kuulsa riskifondi Bridgewater Associatesi asutaja. Ta asutas fondi oma New Yorgi korteris 1975. aastal, kaks aastat pärast Harvardi ärikooli lõpetamist. 30 aastat hiljem sai Bridgewaterist maailma suurim riskifond. Fond hoiatas 2007. aastal ette ka laiaulatusliku finantskriisi eest. Bridgewater ja selle kliendid olid kriisiks väga hästi ette valmistunud.

Dalio nägi ette 2008. aasta finantskriisi ning tema riskifondi tähtsaim fond – Pude Alpha fond – tõusis 2008. aastal 9,5 protsenti. Dalio on sügavuti uurinud rahanduse ja finantsturgude ajalugu. Ta on jõudnud järeldusele, et tuleviku katastroofid on viimase 500 aasta ajalugu vaadates vältimatud. Dalio hinnangul on praeguses keskkonnas kuld hea investeering ning soovitab investoritel hoida kuni 15% varadest kullas.

Robert Kiyosaki

Kiyosaki on elu jooksul kirjutanud hulgaliselt finantsõpikuid.
Kiyosaki on elu jooksul kirjutanud hulgaliselt finantsõpikuid. Foto: Gage Skidmore/CC BY-SA 3.0

Maailma ühe enimmüüdud rahateemalise raamatu “Rikas isa, vaene isa” autor Robert Kiyosaki on rahatarkuse valdkonnas tegutsenud juba aastakümneid. Ta on kirjutanud üle 26 raamatu, veab taskuhäälingut, korraldab seminare ja on loonud harivaid mänge. Kyosaki on juba mitmeid aastaid hoiatanud kriisi eest ning hoiab suurt osa oma varadest kullas ja hõbedas.

Oma YouTube’is ilmuvas taskuhäälingus on Kiyosaki mitmel korral väljendanud, et ta on valmis vajaduse korral Ameerika Ühendriikidest lahkuma, sest ta hoiustab oma kulda Eurooopas ja Aasias ning tal on vabadus alustada uut elu ükskõik millises maailma paigas. Kiyosaki peab kulda ja hõbedat ainsaks kriisikindlaks turvavaraks ning ta kavatseb ka edaspidi nendesse investeerimist jätkata.

Naguib Sawiris

Egiptuse miljardär Naguib Sawiris on Aafrikas jõukuse poolestkaheksandal positsioonil.
Egiptuse miljardär Naguib Sawiris on Aafrikas jõukuse poolestkaheksandal positsioonil. Foto: World Economic Forum on the Middle East / CC-BY-SA 2.0

Oma varanduse telekomifirmade kaudu teeninud Egiptuse miljardär Naguib Sawari pani 2018. aastal suure osa oma varandusest kulda, et kaitsta seda võimaliku börsikrahhi eest. Sawirise hinnangul võiks investorid kuni veerandi oma portfellist kullas hoida.

2022. aastal hindas ajakiri Forbes Sawirise vara suuruseks 3,5 miljardit dollarit ning sellega on ta Aafrikas jõukuselt kaheksas inimene. Lisaks osakutele Aafrika ja Euroopa telekomifirmades omab Sawiris ka mitut kullakaevandust üle maailma.

Nathan Mayer Rothschild

1817. aastast pärinev portree Nathan Mayer Rothchildist.
1817. aastast pärinev portree Nathan Mayer Rothchildist. Foto: Austria rahvusarhiiv

Rothschildide dünastia teise põlvkonna pankur Nathan Mayer Rothschild rajas oma äri ja edu just kullale. 1777. aastal Saksamaal sündinud ja üles kasvanud Rothchild kolis 21. aastaselt Inglismaale. Ta asutas seal oma tekstiilifirma ning hakkas tegutsema Londoni börsil. 19. sajandi alguses pani Rothchild aluse ärile N. M. Rothschild & Sons, mis tegeles eeskätt kulla vahendamisega.

Ta lõi ulatusliku võrgustiku kulla vahendamisest, maakleritest, pankuritest ja kulleritest ning saavutas seeläbi Londonis kullatehingute alal juhtpositsiooni. Tema ettevõte mängis olulist rolli Briti sõdades Napoleoni vastu, kus ta rahastas nii liitlasi kui ka sõdureid.

Copy
Tagasi üles