Äriregistri andmed on homsest tasuta kättesaadavad

Aimur-Jaan Keskel
Copy
Superministeerium
Superministeerium Foto: Madis Veltman / Scanpix

Alates homsest, 1. oktoobrist on Äriregistri andmed kõigile tasuta kättesaadavad. Äriregistrist saab vaadata infot ettevõtete ja avaliku sektori asutuste kohta. Varem tuli andmete vaatamiseks maksta tasu.

Siiani olid tasuta kättesaadavad vaid ettevõtte ja asutuste B-kaardi andmed. Peale muudatust saab vaadata majandusaasta aruandeid, tegelike kasusaajaid ja registrikaardi ajalugu.

Muudatus annab e-äriregistri kasutajatele kergema ligipääsu koostööpartnerite ja konkurentide andmetele. «Ettevõtjatele see muudatus ohte kaasa ei too,» sõnas justiitsministeerimumi justiitshalduspoliitika asekantsler Viljar Peep Postimehele. Ta kinnitas ka, et ministeerium tegeleb jätkuvalt registri järelevalvega, et andmed oleksid korrektsed.

«Ettevõtjatele see muudatus ohte kaasa ei too.»

Asekantsler Viljar Peep

 Justiitsminister Lea Danilson-Järgi sõnul aitab andmete tasuta kättesaadavaks tegemine ettevõtlussektorit läbipaistvamaks ja innovaatilisemaks muuta. «Infoühiskonna arenguks on vajalik vaba ligipääs kvaliteetsetele andmetele, ennekõike neile, mis on riigi valduses. Info kättesaadavus aitab tagada majanduse läbipaistvuse ning loob eeldused nutikate andmepõhiste teenuste arendamiseks. Majanduse läbipaistvus on kogu ühiskonna huvides,» selgitas Danilson-Järg.

Ainsana jääb päringutasu kehtima mittetulundusühingute dokumentide puhul, sest need võivad sisaldada isikuandmeid, mille kasutamisel kehtivad piirangud.

E-äriregistri teenust on plaanis veelgi täiendada, et kasutamine muutuks mugavamaks. Äriregister loodi 1997. aastal. Enamik registri teenustest on olnud alates selle loomisest tasulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles