Ministrid otsustavad täna EL-i energiakriisi leevendamise üle

PM Majandus
Copy
Iru elektrijaam ja Tallinna linnavaade. Pildistatud lennukilt. Foto Madis Veltman, Postimees
Iru elektrijaam ja Tallinna linnavaade. Pildistatud lennukilt. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut osaleb täna Brüsselis Euroopa Liidu erakorralisel energeetikaministrite nõukogul, mis keskendub energiakriisi leevendamisele.

Nõukogul on eesmärk jõuda poliitilisele kokkuleppele Euroopa Komisjoni määruse eelnõu osas, mis käsitleb energiakriisi leevendamise meetmeid. Ettepanekud hõlmavad elektritarbimise vähendamist, madala muutuvkuluga elektritootjate müügitulu piiramist ning teatud fossiilkütuse ettevõtete solidaarsuspanuse maksmist riigile.

«Hiljutised sündmused Nord Streami gaasiühendustega iseloomustavad ilmekalt, et energiajulgeolek Euroopa Liidus on muutunud pingelisemaks ning peame üle vaatama kõik võimalused, kuidas oma varustuskindlus tagada ja energia tarbijate jaoks taskukohaseks muuta. Ajutine sekkumine energiaturule on vajalik, kuid seda tuleb teha viisil, et turg ei saaks selle käigus pöördumatult kahju,» rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Eesti toetab ettepanekut vähendada elektrienergia tarbimist 5 protsendi võrra tiputundidel ehk igapäevaselt umbes kolmel kuni neljal tunnil. «Elektrienergia tarbimise vähendamine aitab vähendada elektrihinna tippe ning selle saavutamiseks on oluline soodustada nutikat tarbimise juhtimist,» märkis Sikkut.

Madalama muutuvkuluga elektritootjate ehk taastuvenergia, tuumaenergia ja pruunsöe liigse müügitulu riigipoolse lühiajalise ümberjagamise osas on Eesti skeptiline, sest see võib pärssida investeeringuid taastuvenergiasse ja kahjustada tulevikutehingute turgu, ning selles küsimuses läbirääkimised jätkuvad.

Euroopa Komisjoni kolmas ettepanek näeb ette, et fossiilkütuste ettevõtete liigsetelt kasumitelt on kohustuslik võtta ajutine 33 protsendi suurune solidaarsuspanus. Eesti on seisukohal, et kui liikmesriigil on fossiilkütuste ettevõtetelt solidaarsuspanusega sarnane meede juba olemas, siis ei peaks sellele riigile kohustus laienema. «Eestis on nafta maailmaturu hindadest sõltuv maavara kaevandamisõiguse tasu juba oma olemuselt sarnane ning selline topeltmaksustamine poleks õiglane. Kohustuslikke maksumeetmeid saab Euroopa Liidus kehtestada vaid ühehäälselt, mistõttu ütleme ka selgelt välja, et tänaste otsustega ei saa luua pretsedenti tulevikuks,» toonitas minister.

Liikmesriigid avaldavad reedel ka seisukohti gaasihindade leevendamise võimaluste kohta. «Toetame võimalikult madala hinnalae kehtestamist Venemaa energiakandjatele, et agressor ei saaks kerkinud energiahindadest kasu lõigata ning Venemaale laekuks vähem tulusid sõjapidamiseks,» selgitas Sikkut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles