USA orkaanipiirkondadest ei tasu kasutatud paati osta

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Orkaan Ian on paisanud mootorpaadi autoteele Fort Myersis Floridas. Troopiline torm tõi kaasa ulatusliku üleujutuse ja tormituuled. (Photo by Ricardo ARDUENGO / AFP)
Orkaan Ian on paisanud mootorpaadi autoteele Fort Myersis Floridas. Troopiline torm tõi kaasa ulatusliku üleujutuse ja tormituuled. (Photo by Ricardo ARDUENGO / AFP) Foto: RICARDO ARDUENGO

Kariibi mere riike ja USA kagupiirkondi tabanud troopilised tormid on lõhkunud tuhandeid paate. Suur osa neist on täielikult hävinud, kuid on ka selliseid, mille kindlustus küll hüvitab, kuid mis pärast iluravi uuesti turule paisatakse. Ohutud sellised veesõidukid aga enam ei ole.

Kuigi tänavune orkaanihooaeg Kariibi merel on alles algamas, on esimesed troopilised tormid USA kaguosa rannikupiirkondi tugevalt räsinud. Lisaks hoonete ja rajatiste purunemisele on orkaanides uppunud või tõsiselt vigastatud tuhandeid purjekaid ja mootorpaate. Tormilained kuhjasid laevu ja paate hunnikutesse sadamates, üleujutus kandis kinnitustest lahti rebitud veesõidukeid rannikust kaugele sisemaale, kuni need elamupiirkondades või autoteedel pidama jäid. Kõige hullemini sai orkaani Ian tõttu kannatada Fort Myersi piirkond Floridas. 

Droonifoto 29. septembrist näitab orkaani Ian poolt hunnikusse kuhjatud veesõidukeid Fort Myersi sadamas Floridas.
Droonifoto 29. septembrist näitab orkaani Ian poolt hunnikusse kuhjatud veesõidukeid Fort Myersi sadamas Floridas. Foto: RICARDO ARDUENGO

Orkaanipaadid jõuavad kindlustuse kaudu turule

Paadihooldusega tegeleva JMK Marine juhatuse liige Kalle Kütt ütles, et küllap orkaanis kahjustada saanud paatidega läheb nii, nagu ka muu uppunud tehnikaga, mille kindlustus on välja maksnud ja siis oksjonil odavalt maha müünud. 

«Paljud vee all käinud autod ja paadid saadakse isegi hetkeks tööle, aga ajapikku hakkavad uppumise tagajärjed välja paistma. Vesi on selline asi, et kui see kuskile sisse on pääsenud, siis on oksüdeerumine paratamatu. Juhtmed, ajud, lülitid, kõiksugu juhtplokid, näidikud, andurid. Küsimus on ainult selles, et millal see üllatusmoment tuleb ja kus sa selle paadiga siis oled. Keset tormist merd ei ole tore, kui mootor seisma jääb või vool süsteemist ära kaob," rääkis Kütt. Tema sõnul korralikud firmad selliseid paate ise maale ei too, aga kui need kuidagi juba riiki on saabunud, siis varem või hiljem jõuavad nad ka paadimehaanikute ellingutesse. 

«See on nagu ka kindlustuse autodega kauplemine. Keegi näeb kasumi võimalust, ostab ära, vuntsib üles ja paneb turule. Kuigi ostuhetkel võib tunduda, et kõik töötab, tasub ikka uurida, kust paat pärit on ja mis asjaoludel ta sealt ära liikus,» hoiatas Kütt. 

 
Orkaan Ian on paisanud mootorpaadi pooleldi kaldale Punta Gorda kanali ääres Floridas
Orkaan Ian on paisanud mootorpaadi pooleldi kaldale Punta Gorda kanali ääres Floridas Foto: BRYAN R. SMITH

Orkaanid on muutunud jõulisemaks kliima soojenemise tõttu, väidavad teadlased. Mõõtmised näitasid, et orkaan Ian tõi endaga kaasa 10 protsenti enam vihma kui varasemad sarnased orkaanid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles