Konkurentsiamet jättis Eesti Energia universaalteenuse hinna kooskõlastamata (13)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Universaalteenusele üleminekuks ei pidanud inimesed midagi tegema. Tagasiminekuks tuleb sõlmida uus leping uuele paketile.
Universaalteenusele üleminekuks ei pidanud inimesed midagi tegema. Tagasiminekuks tuleb sõlmida uus leping uuele paketile. Foto: Konstantin Sednev

Konkurentsiamet kehtestas elektri universaalteenusele ajutiseks tootmishinnaks 154,08 eurot megavatt-tunni eest. Enefit Power esitas aga kooskõlastamiseks hinna 181,83 €/MWh.

154,08 eurot megavatt-tunni eest ei ole siiski veel lõplik hind, sest iga müüja lisab sellele oma marginaali ja käibemaksu.

Konkurentsiameti teatel oli neil õigus kehtestada ise ajutine tootmishind, kuna nad jätsid tootja esitatud hinna kooskõlastamata. Ajutine hind jääb kehtima hetkeni, mil tootja suudab kooskõlastada ametiga enda pakutava hinna.

«Oleme viimastel nädalatel olnud konkurentsiametiga tihedas suhtluses ja andnud võimalikult varakult kogu vajamineva info,» ütles Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola. «Täna avalikustatav universaalteenuse hind on ajutine, see ei kata Enefit Poweri kulusid,» väitis Vainola.

Konkurentsiameti juhi Evelin Pärn-Lee sõnul on aga ka ajutisse hinda kõik vajalikud komponendid sisse arvutatud. «Konkurentsiamet tegi ajutise universaalteenuse otsuse tasakaalustatult – lähtusime nii sellest, et tulemuseks oleks mõistlik hind tarbijale, aga ka jälgisime ka seda, et tootjale oleks tagatud suutlikkus toota.»

Universaalteenuse hind arvutati lähtuvalt Enefit Poweri tootmisseadme kuludest, sh on hinna sisse arvestatud vajalikud tegevuskulud, investeeringud, CO2 kulu ja mõistlik ärikasum, teatas konkurentsiamet.

Universaalteenus on riigipoolne valikmeede, mis aitab inimestel maandada riske ja leevendada tuleva talve potentsiaalseid hinnatõuse. Universaalteenusele viiakse automaatselt üle kõik kliendid, kelle kehtiv elektripakett on kallim. Sellega saavad vabatahtlikult liituda kõik eratarbijad ja korteriühistud.

Eesti Energial on kohustus müüa elektrit universaalteenusena nii kodutarbijatele kui kõigile elektri edasimüüjatele alates selle aasta 1. oktoobrist kuni 30. aprillini 2026. Ka teised elektrimüüjad võivad oma klientidele universaalteenust pakkuda ning nad saavad õiguse osta selleks vajamineva elektri Enefit Powerilt.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles