Postimees Grupi tehnoloogiajuht Martin Havik: «Sina ütled, mida sul on vaja, et olla parim versioon iseendast ja meie tagame sulle selleks kõik võimalused.» (1)

Postimees Grupp
Copy
Foto: Postimees

Postimees Grupi tehnoloogiajuhi Martin Haviku sõnul täidab tema poolt juhitav valdkond üha olulisemat rolli ajakirjandust jätkusuutlikuna hoides ja lugejate jaoks lähemal olles. Luues uusi IT-lahendusi on kõige olulisem oma meeskonna usaldamine, tööõnne kasvatamine ja kultuuri loomine.

Postimees Grupp on pika ajalooga ettevõte, aga see ei tähenda, et me oleksime aeglased või tegutseme tolmukihi all. Vastupidi, me oleme oma igapäevatöös kiired ja hoiame kätt nii Eestis kui ka mujal maailmas toimuva pulsil. Meie väärikas ajalugu on andnud kogemuse ja teadmistepagasi, mis võimaldab teha kõige kvaliteetsemat ajakirjandust igas kanalis.

Nii on tegelikult Postimees Grupis ka IT ja tehnoloogiaga. Enamus ei tea, kui suurt rolli see Eesti suurimas meediamajas kannab. Ja tegelikult mitte ainult Eestis, vaid ka meie teiste väljaannete juures nii Lätis kui ka Leedus. Üle Baltikumi mitmed nüüdisaegsed serveriruumid, parimad töövahendid ja tänased tarkvarad, agiilsus ja mikroteenustele orienteeritus, IT-majalik töökultuur, ning tipptasemel töökeskkond on ainult mõned märksõnad, millest saavad osa kõik tehnoloogiaüksuse inimesed Postimees Grupis. Sina ütled, mida sul on vaja, et olla parim versioon iseendast ja meie tagame sulle selleks kõik võimalused.

Üha enam tuleb meie kõikide väljaannete lugejate jaoks olla olemas iga kell ja igal pool. Olla olemas just selles vormis ja seadmes, mida lugeja meilt tänapäeval ootab. Seda mitte ainult väga heal tasemel ajakirjandust pakkudes, vaid ka targemaid lahendusi luues, mis aitavad lugejateni tuua üha enam personaliseeritumat ja kordaminevamat sisu, otsekommunikatsiooni, väärtuspakkumisi ning palju muud. Selle kõige aluseks on targad infotehnoloogilised lahendused, mis aitavad ajakirjandust hoida jätkusuutlikuna ning lugejate jaoks võimalikult lähedal. Kuigi see on ainult üks osa meie missioonist, sest meie töö puudutab sadu tuhandeid inimesi. Täna külastab meie loodud ja hallatavaid lahendusi iga päev ligikaudu pool miljonit kasutajat – selline ühiskondlik roll ja mastaap annab meile nii vastutuse kui ka vabaduse.

Vastutus ja vabadus ongi märksõnad, mida me peame oma töökultuuris oluliseks. Me ei kirjuta neid sõnu ühelegi seinale. Vabadus ja vastutus ei teki tiimis ise, nende aluseks on tööõnn ja tiimisisene kultuuriruum. Kõlab klišeena, kuid oluline on teha koostööd, mitte käia lihtsalt koos tööl. Kaasaegses töökultuuris muutub üha olulisemaks targalt töötamine, mis ei tähenda ainult asukohast ja ajatsoonist sõltumatust, vaid just vabadust ja vastutust oma tiimi ja meie lugejate ees. Seepärast ei ole ka Postimees Grupi tehnoloogiaüksuses töövorm ettekirjutatud, vaid üheskoos leitud parim viis, mis põhineb usaldusel ja koostööl. On inimesi, kes naudivad kontoris töötamist, kuid on ka neid, kes satuvad kontorisse haruharva. Enamus kasutavad hübriidversiooni kontori ja kodukontori vahel. On tiimiliikmeid, kes on oma parimas vormis just hommikuti, kui ka neid, kes pigem õitsevad õhtusel ajal.

Ma väga hindan oma tiimiliikmete isiklikku aega, seepärast peavad olema tööprotsessid loodud nõnda, et töövälisel ajal oleksid võimalikult paljud riskid maandatud. Jah, ikka juhtub, et peame reageerima ka töövälistel aegadel ootamatustele, kuid see kõik õpetab meid, kuidas oma automaatikaid või tööprotsesse veel paremaks teha, et neid ootamatusi oleks võimalikult vähe. Isiklikku aega hinnates piloteerisime suveperioodil meie erinevates IT ja tugiüksustes ka neljapäevast töönädalat või kuuetunnist tööpäeva. Usun, et selline uudne töötamise viis on just IT ja äriarenduse valdkonnas oma kanda kinnitamas. Taoline töövorm võib alguses tunduda küllaltki väljakutseid pakkuv nii ideefaasis kui ka praktiseerides.

Uue töövormi edukaks juurutamiseks tuleb seda teha läbimõeldult ja planeeritult, samuti tuleb olla valmis muutustega kohanemiseks ja iseenda aja paremaks juhtimiseks. Lühidalt tulemustest rääkides on see ehe näide sellest, kuidas inimesi usaldades ja vastutust jagades saavad vähema ajaga planeeritud tööd ikkagi tehtud, sageli isegi veel paremini. Lisandunud vaba aeg annab jällegi inimestele uut energiat ning tõstab motivatsiooni oma töö veel targemaks planeerimiseks, mis omakorda kasvatab tööõnne, kinnistab töökultuuri ning on parim kasvupinnas innovatsiooni tekkeks. Selline ringtsükkel, kus iga eelnev samm toidab järgmist.

Seda kinnitas juba ainuüksi pilootprojektis osalenute õnneindeksi muutus, mis kasvas 48 protsendilt 73 protsendinikolme kuuga. Sellest projektist sündis meie uus igasuvine töötegemise viis ning püüame seda kogemust nüüd viia ka ülejäänud ettevõtte inimesteni. Selleks et sügis-talvisele hooajale laetud akuga vastu minna, oli see ainuõige otsus ning oleme astunud ka esimesed sammud katsetada järgmisi ideid just sellel pimedal sügis-talvisel hooajal. Loodetavasti saab taoline mõttemaailma muutus ja targemini töö tegemine olema juba õige pea üha kandvamalt kogu Eesti töökultuuriruumi osa. Töökultuur ei ole miski, mis on äkki valmis ning nii jääbki aastateks – see areneb ja muutub koos tiimiliikmetega.

Selle kõrval pakub Postimees Grupp juba täna oma töötajatele võimalusi enda hoidmiseks, seda juba kasvõi psühholoogilise toe, talveperioodil lisapuhkuse, sporditoetuse või koolituste läbi. Kuigi, oleme ausad, see peabki olema ühe suure ettevõtte hügieenitase, et oma töötajaid hoida.

Muutuva maailmaga tuleb kaasas käia, sest ainult nii saab toimuda areng ning hoida oma tegevust jätkusuutlikuna. Me loome lahendusi iseendale, kuid need peavad suutma teenindada kõiki meie lugejaid kui ka ajakirjanikke. Loodud lahendustega tuleb elada ka kuue kuu või kolme aasta möödudes, samal ajal neid järjepidevalt edasi arendades ja parendades. Kuigi meie tarkvaraarenduses on põhiliselt kasutatavad tehnoloogiad Node.js, Go, PHP (Symfony ja Laravel), Vue.js ning Docker, on meie arendajatel võimalus võtta kasutusele tehnoloogiaid, mis sobivad kõige paremini just konkreetse projektiga.

Uue tehnoloogiaga eksperimenteerides on oluline avatud tiimisisene kommunikatsioon ja tiimi kokkulepe – kui mina seda eksperimenteerin ja see on edukas, siis kas teised on minu eestvedamisel valmis sama tehnoloogia kasutusele võtma. Näiteks läbi eksperimenteerimise ja tiimiliikmete enda huvi jõudis meie tänaseks igapäevaselt kasutatavate tehnoloogiate hulka Go.

Eksperimenteerimise üheks osaks on ka läbikukkumine, teinekord ka mitu korda jutti. Juhina ei ole ma läbikukkumist defineerinud kunagi kui edu vastandit, vaid teekonna osa eduni. See on IT ja tehnoloogia – läbikukkumisest õpitakse, luuakse uus ja parem lahendus, kuni on saavutatud soovitud tulemus ehk edu. Kui su töökultuur lubab eksperimenteerida, seejuures ebaõnnestuda ning su tiimiliikmed teavad seda, siis oled õigel teel tervisliku töökultuuri suunas.

Kui soovid liituda Postimees Grupi IT-tiimiga, kus saad olla osa millestki suurest ning oma ideid teostada, siis ootame sind! Oma järgmise väljakutse võid leida juba siit: www.postimeesgrupp.ee/tule-toole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles