Ungari: me ei saa toetada uusi ELi energiasanktsioone Venemaa vastu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Eesti Instituudi esindus Ungaris pani veebruari lõpus uksed kinni.
Eesti Instituudi esindus Ungaris pani veebruari lõpus uksed kinni. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ungari ei saa toetada Euroopa Liidu kavandatud kaheksandat sanktsioonide paketti Venemaa vastu seoses tema sissetungiga Ukrainasse, kui need sisaldavad energiasanktsioone, ütles peaminister Viktor Orbáni staabiülem neljapäeval.

 

ELi täitevvõim tegi kolmapäeval ettepaneku uute sanktsioonide kehtestamiseks Venemaa vastu, sealhulgas rangemad kaubanduspiirangud, rohkem individuaalseid musti nimekirju ja naftahinna ülempiiri kehtestamine kolmandate riikide jaoks, vahendab Reuters.

Kavandatavad sanktsioonid ei hõlma karmimaid meetmeid, sealhulgas Venemaa teemantide impordikeeldu, mida taotlevad Poola ja kolm Balti riiki.

ELi riigid vajavad sanktsioonide kehtestamiseks aga üksmeelt ning Orbán on olnud häälekas kriitik, öeldes esmaspäeval, et ELi sanktsioonid on « andnud tagasilöögi», tõstes energiahindu ja andes löögi Euroopa majandusele.

«Ungari on juba palju teinud Euroopa ühtsuse säilitamiseks, kuid kui paketis on energiasanktsioonid, siis me ei saa ega kavatse seda toetada,» ütles Orbáni staabiülem Gergely Gulyás briifingil. «Me ootame lõplikku, täielikku sanktsioonide nimekirja ja siis saame selle üle läbirääkimisi pidada. Ungari ei saa toetada energiasanktsioone.»

Ungari valitsus peab ka läbirääkimisi Euroopa Komisjoniga, et tagada miljardite eurode ulatuses ELi rahalisi vahendeid, mis on blokeeritud õigusriigi põhimõtete rikkumise tõttu. Gulyás ütles, et ta loodab, et kokkulepe sõlmitakse, sest Budapest on valmis täitma kõiki võetud kohustusi komisjoni ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles