Saksamaa jagab 200 miljardi euro ulatuses gaasitoetusi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Foto: Anna Moneymaker

Saksa kantsler Olaf Scholz ütles, et pakett sisaldab ka gaasihinna ülempiiri ja energiaettevõtete suurte kasumite erakorralist maksustamist.

Saksamaa kulutab 200 miljardit eurot, et vähendada kodumajapidamiste ja ettevõtete energiaarveid. Kantsler Olaf Scholz ütles neljapäeval, et pakett sisaldab ka gaasi hinna ülempiiri ja erakorralist maksu, et karistada energiaettevõtete suuri kasumeid, vahendab Reuters.

Scholzi sõnul peaks pakett aitama Saksamaal tulla toime energiahindade tõusuga. Saksamaa on suuresti sõltuvuses Venemaa gaasist ja naftast ning impordi vähenemise tõttu on riik sattunud surve alla. Septembris tõusis inflatsioon Saksamaal 10%-ni, mis on viimase 70 aasta kõrgeim näitaja, mis on suures osas tingitud energiahindade tõusust.

«Valitsus teeb kõik endast oleneva, et langetada hindu,» teatas Scholz meetmeid tutvustades.

Gaasi hinna ülempiiri eesmärk on katta vähemalt osa kodumajapidamiste ja ettevõtete kasutatavast gaasist, julgustades samas kasutajaid vähendama oma gaasitarbimist talvel, teatas valitsus oma avalduses.

Scholz ütles, et valitsus loobub vastuolulisest gaasi lisamaksust, mis oleks võimaldanud energiaettevõtetel kanda kulud üle oma klientidele. Otsus järgneb Saksamaa valitsuse otsusele riigistada raskustes olev energiaettevõte Uniper, mis on üks suurimaid Venemaa gaasi importijaid.

Saksamaa on samuti valmis hoidma töös kahte tuumaelektrijaama ka pärast aastavahetust, mil need algselt pidid suletama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles