Eesti firmade kasum tõusis 2008. aasta tasemele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arved Mägi / Virumaa Teataja, kollaaz Katri Karing

Esialgsetel andmetel oli 2011. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,8 miljardit eurot, mis oli 40 protsenti suurem kui aasta varem, teatab statistikaamet. Ligilähedast kasumit teenisid ettevõtted viimati 2006. ja 2008. aastal.

2011. aastal jätkus ettevõtlussektori müügitulu, tootlikkuse ja kogukasumi kasv, kuid võrreldes 2010. aastaga kasv aeglustus.

Aeglustumise taga oli eelkõige tööstustoodangu ekspordi kasvu järsk vähenemine 2011. aasta IV kvartalis ning Euroopa ebastabiilsest majandusolukorrast tulenev ettevõtjate ja tarbijate kindlustunde vähenemine.

Võrreldes 2010. aastaga suurenes kasum kõigil tegevusaladel. Kuigi enim suurenes kasum majutuses ja toitlustuses ning ehituses, mõjutas ettevõtlussektori kogukasumi kasvu kõige enam töötlev tööstus.

Ettevõtted müüsid 2011. aastal kaupu ja teenuseid 42,1 miljardi euro eest, mis oli 18 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suurema osatähtsusega hulgi- ja jaekaubanduses ning töötleva tööstuses kasvas müügitulu vastavalt 16 ja 27 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2010. aastaga võrreldes 17 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 11 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 4 protsenti.

Teist aastat järjest jätkus ettevõtete tootlikkusnäitajate kasv. Ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel suurenes 15 protsenti, samas ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis vaid 6 protsenti.

2011. aasta oli pöördepunkt investeerimises, mil kolm aastat kestnud investeeringute vähenemine võrreldes eelmise aastaga pöördus taas kasvule.

Ettevõtted investeerisid mullu 2,3 miljardit eurot — poole rohkem kui aasta varem.

Sarnaselt 2010. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse.

Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika- ning veonduse ja laonduse ettevõtted, nende kolme tegevusala ettevõtted tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2010. aastaga vähenesid vaid investeeringud maasse.

2011. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 11,2 miljardi euro eest, mis oli jooksevhindades 14 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal (II ja III kvartalis oli kasv vastavalt 19 ja 16 protsenti).

Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 719 miljonit eurot, mis oli 39 protsenti rohkem kui 2010. aasta IV kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles