Kuue kuu euribor tõusis 1,858 protsendini

BNS
Copy
Euroopa Keskpank kuulutamas, et euro kuulub meile kõigile.
Euroopa Keskpank kuulutamas, et euro kuulub meile kõigile. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Kuue kuu euribor tõusis kolmapäeval teisipäevaga võrreldes 0,007 protsendipunkti 1,858 protsendini.

Euroopa Keskpank (ECB) otsustas 8. septembril tõsta kolme põhilist intressimäära 75 baaspunkti võrra. Alates 14. septembrist otsustati kehtestada põhilise intressimäärana 1,25 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 1,50 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana 0,75 protsenti. 

Keskpanga nõukogu teatas ka, et baasintressimäärasid on järgnevate istungite jooksul kavas veelgi tõsta, et pärssida nõudlust ja pakkuda kaitset inflatsiooniootuste pideva tõusu ohu vastu. Euroopa Keskpanga president Chris­tine Lagarde kinnitas septembri algul, et, et baasintressi tõstmise eesmärk on suruda käestläinud hinnatõus kahe protsendi juurde.

Majanduskasvu prognoose korrigeeriti allapoole

Eurostati kiirhinnangu kohaselt oli inflatsioon augustis 9,1 protsenti. Seda hoogustavad endiselt energia- ja toiduainehindade kiire tõus, majanduse taasavanemisest tulenev nõudlussurve mõnes sektoris ja vähene pakkumine. Hinnasurve on tugevnenud majanduses tervikuna ning inflatsioon võib lähitulevikus veelgi hoogustuda.

ECB eksperdid on inflatsiooniprognoose märkimisväärselt ülespoole korrigeerinud ja eeldavad nüüd, et inflatsioon on 2022. aastal keskmiselt 8,1 protsenti, 2023. aastal 5,5 protsenti ja 2024. aastal 2,3 protsenti.

Pärast elavnemist aasta esimesel poolel peaks euroala majanduskasv hiljutiste andmete kohaselt tunduvalt aeglustuma ning aasta lõpu poole ja 2023. aasta esimeses kvartalis seiskuma. Väga kõrged energiahinnad vähendavad inimeste sissetulekute ostujõudu ning ehkki pakkumispoolsed kitsaskohad leevenevad, piiravad need endiselt majandustegevust.

Peale selle kahjustab ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet ebasoodne geopoliitiline olukord ning eriti Venemaa Ukraina-vastane sõjaline agressioon. Selle tõttu on ECB värskemaid majanduskasvu prognoose kuni 2022. aasta lõpuni ja kogu 2023. aastaks märkimisväärselt allapoole korrigeerinud: majandus peaks kasvama tänavu 3,1 protsenti, 2023. aastal 0,9 protsenti ja 2024. aastal 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles