Läti noored petsid Saksamaa ohvritelt välja üle poole miljoni euro (2)

Aimur-Jaan Keskel
Copy
Eesti-Läti piir
Eesti-Läti piir Foto: Elmo Riig / Scanpix

Lätis avastati ulatuslik kuritegelik võrgustik, kuhu kuulus üle 90 inimese. Nende hulgas olid peamiselt 16–20-aastased noored, kes on pärit Lätist ja Saksamaalt. Kurjategijad on välja petnud üle poole miljoni euro.

Läti politsei andmetel tegelesid kurjategijad pangaülekannetega, kus tehti pangaülekandeid ohvrite rahaga. Nn rahamuulade võrgustikku värvati noori Läti kodanikke, kes lubasid kasutada oma pangakontosid ebaseaduslikult teenitud raha ülekandmiseks, mille nad andsid hiljem tasu eest kurjategijate käsutusse.

Citadele panga andmetel legaliseeriti 555 600 eurot, mis on välja petetud peamiselt Saksamaa elanikelt.

Kes on rahamuul?

Rahamuul on isik, kes liigutab ebaseaduslikult teenitud raha mitme, sageli eri riikides asuva maksekonto vahel, teenides selle pealt vahendustasu. Inimene lubab oma kontole kanda tundmatu päritoluga raha, mis võib olla teenitud kelmuse teel. Saadud rahast jäeatakse endale väike tasu, ülejäänu võetakse sularahas välja või kantakse kolmandatele isikutele edasi.

Kõige sagedamini võtavad seda tüüpi finantskuritegudest osa just noored, kes reageerivad töökuulutustele, tuttavate või isegi võhivõõraste uskumatult headele pakkumistele teenida raha. Noori on lihtsam nõusse rääkida, sest suurel osal neist ei ole veel püsivat sissetulekut, ent samas on neil kiusatus kergelt raha teenida.

Rahamuuladeks värvatakse ka töötuid, äsja riiki kolinud või majanduslikes raskustes olevaid inimesi.

«Ärge tehke mitte kunagi kolmandate isikute palvel ülekandeid ega kaardimakseid, samuti ärge võtke nende palvel sularaha välja»

Viktor Tkatšenko - Citadele panga esindaja

Citadele panga Eesti filiaali rahapesu tõkestamise osakonna juht Viktor Tkatšenko hoiatab ka Eesti inimesi juhuks, kui kurjategijad kasutavad kasutavad sarnast skeemi siin.

«Ärge tehke mitte kunagi kolmandate isikute palvel ülekandeid ega kaardimakseid, samuti ärge võtke nende palvel sularaha välja. Seda isegi mitte siis, kui need isikud on teie tuttavad või sõbrad, sest sooritatud kuritegude eest vastutab ikkagi konto omanik,» manitseb ta. 

«Iga tehingu korral tuleb hinnata selle olemust ja majanduslikku põhjendatust – miks ta ei saa raha ise üle kanda ja miks on ta valmis maksma iga tehingu eest teenustasu,» toonitab Tkatšenko.

Sellise tegevusega nõustumisel võidakse toimepanijat karistada kriminaalkorras kuriteole kaasaaitamise eest. Karistusseadustiku andmetel karistakse inimest kelmuse eest rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega.

Mis viitab rahamuula kasutavale petuskeemile?

  • Pöördumises on kohmaka sõnastusega laused, kus on grammatika- ja õigekirjavigu.
  • Ainsaks kirjeldatud tööülesandeks on oma pangakonto vahendusel raha liigutamine.
  • Tööpakkumised, milles pakutakse võimalust teenida palju raha vähese või olematu tööga, esitamata eeltingimusi kandidaadi hariduse või töökogemuse kohta.
  • Reklaamid, kus välismaine finantsettevõte väidab end otsivat kohalikke esindajaid, kes tema nimel tegutseksid.

Kui teil tekib kahtlus, et olete kaasatud rahapesu skeemi, tuleb rahaülekannete tegemine kohe lõpetada, teatada juhtunust politseile ning pöörduda oma panga poole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles