Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kokk Demo Kaev jagab nippe, kuidas nutika kokkamisega raha säästa

Copy
Peakokk Demo Kaev.
Peakokk Demo Kaev. Foto: Erakogu.

Peakokk Demo Kaev jagab lihtsaid nippe, kuidas ta oma koduses majapidamises süüa teeb ja toitu käitleb, pidades alati silmas seda, et võimalikult vähe toitu leiaks tee prügikasti.

  • Kuivainete puhul, nagu pasta, riis ja tatar, mõõdan miinimum normi 1 inimese kohta, et vältida liiga suurt valmistoidu kogust.
  • Kui siiski tekib ülejääk, teen nendestsamadest koostisainetest järgmisel päeval uue toidu, näiteks riisiroa pannil, makaronivormi või praen tatra koos erinevate lisanditega.
  • Üks kauaaegseid lemmikhäkke on saia ja leiva säilitamine. Panen saia-leiva juba isegi 2–3 päeva pärast ostmist sügavkülma. Nii väldin hallituse teket ja saan alati rösterist läbi lastes värske ja mahlase toote.
  • Ülearused köögiviljad ja juurviljad külmutan ja keedan hiljem püreesupiks.
  • Teen vorme, sest üks mu lemmikroogasid on üleküpsetatud juurviljad vahukoore-juustu kattega, kus saab eduliselt kasutada eelmise päeva juurikaid.
  • Puuviljad ja marjad on ideaalsed külmutamiseks ning pudrule lisamiseks, kus nad annavad suurepärase maitse ning muudavad pudru ka lastele meelepärasemaks.
  • Mõistagi kasutan ma marju ja puuvilju, isegi neid, mis söömiseks on ehk liiga küpsed (nt banaanid) smuutis või teen toormoosiks.
  • Üha enam kogub populaarsust kodune vaakummasin, millega saab suurepäraselt toitu säilitada ja hoiustada nii, et maitse säiliks.
  • Lisaks saab ka selliseid lahendusi kasutada väga hästi erinevate köögiviljade/lihade kiireks marineerimiseks.

Poodi minnes kehtib 3 lihtsat reeglit:

  • Koostan nimekirja või tellin e-poest, kus saan retsepti juures lisada ostukorvi ainult need asjad, mida antud eine jaoks vaja on.
  • Vaatan alati kuupäeva! Oluline on teha vahet fraasidel «parim enne» ja «kõlblik kuni». «Kõlblik kuni» tähistusega tooteid ei tohi pärast märgistusel esitatud kuupäeva tarbida, sest need võivad ohustada inimese tervist. «Parim enne» kirjaga toodet võib veel mõnda aega süüa ja tarbida, ilma et peaks kartma, et see meile liiga teeb.
  • Tühja kõhuga ma poodi ei lähe, sest see soosib impulssoste ja suurema tõenäosusega saab ostukorv suurem, kui olin algselt plaaninud.

Tänases olukorras, kus toiduhinnad on hüppeliselt kasvanud, peaks iga majapidamine oma käitumismustrid üle vaatama, kuna toidu äraviskamine võrdub raha põletamisega. See ei ole nutikas ega jätkusuutlik.

Tagasi üles