Turg muutub ⟩ Kinnisvaraostja vaatab hinda ja kütteliiki

PM Majandus
Copy
Kõige likviidsema kinnisvaraga piirkonnad Tallinnas on Mustamäe ja Lasnamäe.
Kõige likviidsema kinnisvaraga piirkonnad Tallinnas on Mustamäe ja Lasnamäe. Foto: Shutterstock

Kinnisvara pakkumiste arvu lähenemine koroonaeelsele tasemele viitab, et defitsiit on seljatatud, müügiperioodid venivad pikemaks ja kinnisvaraturg on muutumas ostja turuks.

Igale kinnisvaraobjektile leidub ostja, kuid eduka tehingu eelduseks on üha enam hind ja kõigi osapoolte paindlikkus. Üldjuhul arvestavad ostjad ca 5% soodustusega, kirjutab Uus Maa juhatuse liige Elena Tomson kinnisvarabüroo blogis.

Lisaks õigele hinnastamisele on oluline ka kodu soojapidavus, linna keskküte ning mõistikud kõrvalkulud. Kliendid uurivad kommunaalkulude arveid väga põhjalikult ning eelistavad selgelt soodsate kuludega objekte.

Gaasi- ja elektriküttega korterit on müüa keerulisem, mistõttu on omanikud nõud ostuhuvi puudumisel hinda veel enam langetama.

Kõige likviidsema kinnisvaraga piirkonnad Tallinnas on jätkuvalt Lasnamäe ja Mustamäe, kus sõlmitakse ka kõige enam tehinguid. Samas ei osteta ka neis linnaosades selgelt ülehinnatud kinnisvara.

Müügitempo on sügisel veidi maha rahunenud. «Võib öelda, et paljud praegused tehingud on varasemate otsuste tulemus,» kirjutas Tomson. «Seega tuleb arvestada, et kliente on vähem ning need, kes huvi üles näitavad, esitavad enam küsimusi ja uurivad ka põhjalikumalt enda võimalusi finantseerimiseks. Ka omapoolseid hinnapakkumisi tehakse oluliselt rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles