Vaata, kui palju kergitab tõusev euribor auto liisingumakset

PM Majandus
Copy
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem.
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lisaks kodulaenu maksetele kergitab tõusev euribor ka liisingumakseid.

Nii kodulaenu- kui ka liisinguintress koosneb intressimarginaalist ja sellele lisanduvast euriborist. Kuue kuu euribor ületas hiljuti 1,8 protsendi ning kolme kuu euribor 1,2 protsendi piiri.

Luminor Liisingu juht Andrus Soodla tõi näite viieks aastaks liisingusse võetud 25 000 eurot maksva auto kohta, millele on tehtud 10-protsendine sissemakse ning mille intressimarginaal on 2,19 protsenti.

«Negatiivse euribori korral, mis võrdsustati nulliga, tuli sellise auto eest varem maksta umbes 390 eurot kuus. Olenevalt sellest, kas kliendi leping on seotud kolme või kuue kuu euriboriga, suureneks praeguste intresside juures tema kuumakse vastavalt ligi 8 või 12 eurot,» täpsustas Soodla.

«Igal juhul tuleb sellise muutusega arvestada ning samuti võimalusega, et euribor tõuseb veelgi. Seetõttu ei saa välistada, et kolme või kuue kuu pärast, kui lepingutes fikseeritakse uuesti euribori, tõuseb liisingumakse taas,» selgitas ta.

Kui laenata vastutustundlikult, siis tulevad inimesed tema sõnul intressitõusudega toime, sest selle võimalusega on juba arvestatud. «Ühest küljest jälgib vastutustundliku laenamise põhimõtet kindlasti pank ise, kuid ka inimesel tuleb arvestada, et tema otsus oleks kaalutletud ja võetud kohustust ollakse võimeline kogu perioodi jooksul täitma,» pani Soodla südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles