EBRD: Ukraina sõda pärsib endise nõukogude bloki majanduskasvu

Copy
Humanitaarabi Ukraina tarbeks.
Humanitaarabi Ukraina tarbeks. Foto: Bryan Woolston

Ülikiire hinnakasv ja gaasivarude nappus, mille on põhjustanud Vene invasioon Ukrainasse, annab tuleval aastal hoobi endise nõukogude bloki majandustele, ennustas kolmapäeval Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD).

EBRD langetas 2023. aasta kasvuprognoosi kolmele protsendile, ennustades Ukrainale seni oodatust märksa nõrgemat taastumist.

Varem oli pank ennustanud oma investeerimisalale, kuhu kuuluvad riigid Albaaniast Poola ja Marokoni, 4,7 protsendist kasvu.

EBRD asutati 1991. aastal, aitamaks endistel Nõukogude liiduvabariikidel minna üle turumajandusele, ent on viimastel aastatel tegevust laiendanud. Nüüd tegutseb arengupank muu hulgas ka Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas.

«Negatiivsed tegurid, mis on seotud kõrgete energiahindade, Ukraina sõja, inflatsiooni ja eeldatava aeglustumisega Lääne-Euroopas, teevad tuleva aasta väljavaate süngemaks,» ütles EBRD-i peaökonomist Beata Javorcik usutluses AFP-le.

Samas ennustatakse panga investeerimisalale tänavu 2,3-protsendist kasvu, võrreldes varem oodatud 1,1 protsendiga, kuna majandusi on toetanud tugev pandeemiajärgne tarbimine.

Javorcik märkis, et EBRD-i riikide suur sõltuvus gaasist on teinud nende olukorra talve eel äärmiselt murettekitavaks.

«Talve lähenedes on Venemaa Ukraina-vastase sõja majanduslik hind muutunud iga päevaga aina selgemaks,» ütles ta.

EBRD riikide inflatsioon kiirenes juulis 16,5 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 1998. aastast.

«Inflatsioon EBRD regioonides ei pruugi olla tipnenud, kuna paljudes riikides ei ole tootjahinnad ja kõrged gaasihinnad tarbijahindades veel täielikult kajastanud,» ütles Javorcik.

Ukraina majandusele prognoosib pank tänavu 30-protsendist langust ja 2023. aastaks kaheksaprotsendist kasvu. Mais oli riigile ennustatud tulevaks aastaks 25-protsendist taastumist.

Pank selgitas prognoosi langetamist sellega, et oli eeldanud Ukraina ülesehitustööde algamist.

EBRD rõhutas, et selle prognoose ümbritseb ebakindlus ja väljavaade võib märksa halveneda, kui sõda Ukrainas eskaleerub või Venemaa gaasieksporti Euroopasse veel rohkem kärbib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles