Kaja Kallas: Soome ei ole praegu aldis LNG-terminali kokkulepet arutama (1)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas ütles kolmapäeval riigikogu infotunnis, et tahab Soomega arutada taasgaasistamise võimalusega laeva ja haalamiskaide kokkulepet, ent teine osapool pole väga aldis sel teemal suhtlema.

Kallas kinnitas, et seni, kui kokkulepet ei ole ümber tehtud, kehtib see lepe, mis on sõlmitud. «Soomlastega on meil selline ühiste kavatsuste memorandum tehtud, et kellel esimesena saab haalamiskai valmis, sinna äärde tuleb taasgaasistamise võimalusega laev ehk FSRU,» märkis ta.

«See kokkulepe Soomega, tõesti ka mina tahan sellest rääkida, aga soomlased ei ole hetkel olnud väga altid sel teemal suhtlema ja see on kindlasti probleem,» nentis peaminister.

Riigikogu liige Jaak Aab ütles peaministrit infotunnis küsitledes, et rahanduskomisjoni istungil, kus olid nii Eleringi juht Taavi Veskimägi, Alexela juht Marti Hääl, Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Timo Tatar, jäi talle mulje, et FSRU läheb lõpuks ikka Soome.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar selgitas teisipäeval riigikogu rahanduskomisjoni istungil, et Soome ja Eesti lähtuvad kevadel kokku lepitud kontseptsioonist, et mõlemal pool lahte asuvaid gaasi vastuvõtuvõimekusi vaadeldakse tervikliku Soome lahe LNG-terminali taristuna.

Eesti varustuskindluse mõttes pole asekantsleri sõnul suurt erinevust, kas laev asub siin- või sealpool, Soome varustuskindlusele võib aga tekkida probleem, kui laev tuleb Eesti poolele, kuna Balticconnectori läbilaskevõime on piiratud. «Kui terminal asub Soome pool, siis Eesti suunas Balticconnector sellist pudelikaela ei tekita, lihtsalt sellepärast, et Eesti gaasitarbimine on niivõrd väike,» selgitas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles