Kolm viimast Türgi panka ühtlevad lahti Vene Mir pangakaartidest

Copy
Mir pangakaart.
Mir pangakaart. Foto: Foto:Scanpix/ AFP

Kolm viimast Türgi panka, mis võtsid vastu Vene Mir pangakaartide makseid, on otsustanud sellest Ühendriikide survel loobuda, ütles kolmapäeval Türgi kõrge ametnik.

«Nad endiselt menetlevad (teostamata) makseid, kuid on seadnud kuupäeva (selle lõpetamiseks),» ütles ametnik anonüümsuse tingimusel, kuid ei täpsustanud kuupäeva.

USA on avaldanud viimastel nädalatel NATO liikmele Türgile survet piirata oma õitsele puhkenud majandussuhteid Venemaaga.

USA rahandusministeerium hoiatas läinud nädalal, et Türgi pangad, mis jätkavad Mir pangakaartide tunnustamist, «võivad toetada Venemaa katseid vältida USA sanktsioone» ja seetõttu ise karistada saada.

Kaks Türgi erapanka, mis hakkasid Miri makseid vastu võtma augustis Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumise järel, lõpetasid selle tegemise varem sel kuul.

Makseid võtavad aga endiselt vastu kolm riigipanka: Halkbank, Vakifbank ja Ziraatbank.

Otsus Mirist lahti öelda järgneb reedesele Erdoğani juhitud kohtumisele, kus keskenduti «alternatiivide» leidmisele Vene pangakaartidele.

Kreml kritiseeris kolmapäeval Washingtoni Türgi pankadele surve avaldamise eest.

«On selge, et pangad ja majandustegelased on Ühendiriikide suurima võimaliku surve all ja neid ähvardatakse teiseste sanktsioonidega pangandussüsteemile. See otsus tehti loomulikult enneolematu surve all,» leidis Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles