Riigikontroll uurib väljastpoolt panka tarbimislaenu võtnud inimeste õiguste tagamist

BNS
Copy
Riigikontrolör Janar Holm.
Riigikontrolör Janar Holm. Foto: Andres Haabu

Riigikontroll hakkas läbi viima pangaväliste krediidiandjate tarbimislaenude klientide kaitse ning vastutustundliku ja teadliku laenamise auditit. Aruanne peaks valmima tulevaks märtsiks.

Auditi eesmärgiks on anda hinnang, kuidas riik tagab pangaväliste krediidiandjate klientide õigused, et need oleks tarbijakrediidi toodete tarbimisel kaitstud. Samuti tahetakse välja selgitada, mida teeb riik tarbija teadlikkuse tõstmiseks, et vähendada makseraskustesse sattumist, selgitas riigikontroll auditi vajadust ametkondadele.

Kavas on analüüsida, kas tarbijakaitse ja järelevalve tagavad selle, et pankadevälised krediidiandjad järgivad tarbijakaitse nõudeid ning kas tarbijate krediidialast teadlikkust edendatakse koordineeritult ja sihipäraselt.

Selleks võtab riigikontroll ette vastutustundliku laenamise põhimõtte regulatsiooni, vaatleb tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve ameti ja finantsinspektsiooni tegevust, aga ka ministeeriumide tööd seaduste kujundamisel, seniseid muudatusi, arenguplaane ning nende põhjal tehtavat tööd.

Audit on riigikontrolli 2022. aasta tööplaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles