Valuutaturg meenutab kasiinot, ohud võivad viidata kriisile

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Valuutaturgudel on alanud suurte korratute liikumiste periood
Valuutaturgudel on alanud suurte korratute liikumiste periood Foto: Reuters/ScanPix

Tavapäraselt rahulik valuutaturg keeb ja meenutab praegu kasiinot, kirjutab Reuters.

Kauplejatel on keeruline navigeerida, kuna keskpangad ja valitsused püüavad teha majandusega üllatavaid asju.

Läinud nädalal olid muidu igaval valuutaturul käed tööd täis, kuna Suurbritannia nael kukkus kõigi aegade madalaimale tasemele, Jaapan sekkus valuutaturule peatamaks jeeni vabalangust ja euro kukkus dollari suhtes pariteedist veelgi kaugemale. Kuid kõike trumpas üle USA dollari tõusmine kahe aastakümne tippu.

«Valuutaturg on praegu nagu kasiino,» ütles Monex USA kauplemise asepresident John Doyle, kellel on nüüd palju tööd klientide nõustamisel. «Meil on maja sees väga ranged kauplemiseeskirjad, et me ei võtaks mõttetuid riske. Kõige võti on distsipliin.»

Deutsche Banki valuutavolatiilsuse indeks, mis näitab G7 valuutade ajaloolist kõikuvust, hüppas esmaspäeval kahe ja poole aasta tippu, 13,55 punktini.

Nael kukkus kahel päeval dollari vastu viis protsenti, mis on halvim kahepäevane kukkumine alates 2020. aasta märtsist. Sellised valuutaliikumised on tavapärasemad arengumaade valuutadele.

Jeen kukkus 24 aasta põhja Ühendriikide valuuta suhtes. Seetõttu sekkus Jaapan valuutaturule esimest korda 1998. aasta järel.

Kuigi nael ja jeen on liikunud USA dollari vastu erakordselt halvasti, on dollar järsult tugevnenud pea kõigi põhiliste valuutade suhtes. Tänavu on G10 valuutad dollari suhtes kukkunud keskmiselt umbes 16 protsenti.

«Viimased päevad on olnud väga hektilised ja see on nõudnud lõivu une näol,» ütles Caxtoni analüüsijuht Michael Brown. «Ma süüdistan naela oma kohvijoomise harjumuste muutumises, kuna USA ajavööndis naela kukkumine rekordmadalale pole väga naljakas.»

Ka pikaajalised valuutakauplejad ja investorid on üllatunud järskudest valuutakursi muutustest.

Valuutaga kaupleva riskifondi Crawford Venturesi investeerimisjuht Akshay Kamboj ütles, et nad eeldasid sügavat naela kukkumist, kuid kaugeltki mitte nii suurt liikumist.

Tõenäoliselt pole oodata volatiilsuse vähenemist.

«Ei tundu, nagu oleks korratute valuutaliikumiste aeg läbi,» ütles CIBC Capital Marketsi Ameerika valuutastrateegia juht Bipan Rai. Tema sõnul sõltub dollari tugevus USA keskpanga suhtumisest intressimääradesse.

2020. aasta märtsi suure volatiilsuse ajastul reageerisid keskpankurid pandeemiale sarnaselt, kuid nüüd on keskpangad erinevalt reageerimas kasvavale inflatsioonile ja valuutade nõrkusele.

«Varem oli valuutaliikumine makromajanduslik teema, kuid nüüd on see pigem keskpankade intressitõstmise oma,» ütles FDX Capitali juhatuse esimees Chris Huddleston, kes on 20 aastat valuutaturul kaubelnud.

Dollari jätkuv tugevus võib tähendada häda finantsturgudele, märkisid Morgan Stanley analüütikud esmaspäevahommikuses lühianalüüsis.

«Selline USA dollari tugevus on ajalooliselt toonud kaasa mingit sorti finants- või majanduskriisi,» märkisid nad. «Kui nüüd oodata millegi hävingut, siis dollari tugevus oleks selle algataja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles