Generaator pole ainus lahendus. Euroopas joostakse hoopis lihtsamale asjale tormi (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Tekk tarbib vähem elektrit kui kütteseadmed.
Tekk tarbib vähem elektrit kui kütteseadmed. Foto: Kuvatõmmis

Kui Eestis vallandas peaministri pöördumine generaatorite ostubuumi, siis Euroopas ostetakse elektrilisi tekke, mille kasutamine on odavam kui ruumide kütmine.

Euroopat haarav energiakriis paneb tarbijad otsima lahendust tuhandete kilomeetrite kauguselt: Hiina elektriliste tekkide tootja UTK Technology Ltd müük Alibaba e-poes on sel kuul kerkinud enneolematusse kõrgusesse. Firma peadirektori Crane Jini sõnul on Euroopa ostjate igapäevased päringud viiekordistunud ja enamik inimesi soovib kiiret kohaletoimetamist. Ettevõte loodab järgmise kuu jooksul mandrile tarnida üle 10 000 teki.

EnergyAustralia hinnangul maksab õhukeste elektrijuhtmetega soojust hajutavate elektritekkide kasutamine mõne kütteseadmega võrreldes kolmandiku võrra vähem. See on suuresti tingitud sellest, et tekid on mõeldud kasutaja soojendamiseks lähedalt, mitte terve ruumi kütmiseks.

Ühendkuningriigi kaubamajade ketis John Lewis Partnership Plc on elektritekkide müük aasta varasemaga võrreldes kasvanud 67 protsenti ja nende toodete veebiotsingud on kasvanud peaaegu 470 protsenti. Tekid kuuluvad Ühendkuningriigis Amazon.com enimmüüdud kodu- ja köögitoodete hulka.

Huvi tekkide vastu hakkas kasvama viimastel kuudel. Hiina kodumasinate tootjate assotsiatsiooni avaldatud tolliandmed näitavad, et elektritekkide kogueksport Euroopasse ulatus jaanuarist juulini 33,4 miljoni dollarini, mis on peaaegu kaks korda suurem kui kogu eelmisel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles