Luksuskorterite müük venib ja ladu on hirmkalleid kortereid täis

PM Majandus
Copy
Kinnisvaratehingute arv vähenes mullusega võrreldes kolmandiku võrra.
Kinnisvaratehingute arv vähenes mullusega võrreldes kolmandiku võrra. Foto: Elmo Riig

Kallite korterite müügiperiood on viimastel kuudel oluliselt pikenenud ning laojääk moodustab juba enam kui aastase luksuskorterite müügimahu.

Tallinnas on praegu müüa 145 korterit, mille eest küsitakse üle poole miljoni euro, neist 16 on pakkumises enam kui miljoni euro eest.

«Oleme tagasi olukorras, kus üle poole miljoni maksvate korterite pakkumine ületab selgelt nõudlust,» ütles 1Partner Kinnisvara elamispindade tegevjuht Meelis Ränk.

Kui keskmiselt on sel aastal tehtud kümmekond sellise hinnaklassi tehingut kuus, siis tema sõnul on järelikult praegune n-ö laojääk juba rohkem kui aasta maht. «Nii on müügiperiood pikenenud enam kui kuue kuu peale, mis iseenesest ongi pigem normaalne olukord kallima otsa korterite müümisel,» nentis Ränk.

Hindadest lastakse õhk välja

Ränki sõnul on suur osa kalleid kortereid ka viimase aasta hinnarallist mõjutatuna selgelt ülehinnatud. «Ma pakuks, et umbes kolmandikku võib hinnakorrektsioon ees oodata. Seda ei tohi segi ajada jutuga hinnalangusest, kuna tegemist on lihtsalt ülepingutatud hindadest õhu välja laskmisega,» rõhutas ta.

Tema sõnul on turg endiselt aktiivne. «Kui eelmisel aastal müüdi Tallinnas 70 enam kui pool miljoni euro maksvat korterit, siis selle aasta esimese kaheksa kuuga juba 81.»

Ränki sõnul oleks poolemiljonilise korteri puhul esmane sissemakse suurusjärgus 100 000 eurot ning laenuga oleks sellisel juhul vaja katta 400 000 eurot, mis tähendab praeguste intresside juures umbes 2000 euro suurust igakuist makset.

«Inimesi, kellele üle poole miljoni maksva korteri ost on jõukohane, lisandub vähe. Samas enamus neist, kelle sissetulek seda juba võimaldab, on endale ka kena kodu soetanud,» põhjendas Ränk müügiperioodi pikenemist.

Tallinnas on praegu müügis 16 korterit, mille eest küsitakse üle miljoni euro. «Selliste väga eksklusiivsete elamispindade puhul võib müügiperiood osutuda veelgi pikemaks ja pole ime, kui kokkuleppeni jõudmisel langeb algselt küsitud hind mõne uue luksusauto või väiksema korteri maksumuse võrra,» lisas Ränk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles