SEB: suvel prassiti hoolega, nüüd on pidu läbi

PM Majandus
Copy
Inimesed kasutasid võimalust reisida nii, nagu oli enne koroonat.
Inimesed kasutasid võimalust reisida nii, nagu oli enne koroonat. Foto: Boris Roessler/dpa/AP/Scannpix

Aasta esimene pool tõi kaasa tarbijate kulutuste hoogsa kasvu ka inflatsiooni arvestamata: reisiteenuste tarbimine saavutas koroonaeelse taseme ning palju raha viidi ka söögikohtadesse, näitab SEB statistika. Hinnatõus ja kommunaalkulude kasv toob aasta teises pooles kaasa tarbimise pidurdumise.

«Tänavu teises kvartalis läbis Tallinna lennujaama neli korda rohkem inimesi kui aasta varem ning see kinnitab, et reisimisele kulutati koroonapiirangute lõppemisel palju,» ütles SEB eraklientide segmendijuht Triin Raudsepp.

Hoogsalt kasvas tarbimine ka toidukohtades, mille kasvu andsid tema sõnul lisapanuse kullerteenused. «Kohati tarbimispidu meenutanud olukord on aga kiirelt muutumas, kuna talve poole on oodata igapäevaste elamiskulude kasvu, ja seda tunduvalt rohkem kui varasematel aastatel,» hoiatas Raudsepp.

Inimesed on läinud säästude kallale

Raudsepp lisas, et pärast aastaid kestnud kiiret kasvu on Eesti Panga andmetel eraisikute pangahoiuste maht hakanud kahanema, mis kinnitab, et üha rohkem kasutatakse sääste.

Kui veidi ajas tagasi minna, siis SEB statistika kohaselt saavutasid reisikulutused pandeemiaeelse taseme tänavu aprilliks ning kõige rohkem, 10 protsenti võrreldes 2019. aastaga, kasvasid reisikulutused tänavu seitsme kuuga vanusegrupis 36–50 aastat.

Kui 2020. aasta aprilliks kukkusid kulutused söögikohtades üle 60 protsendi, siis nüüd, aasta keskpaigaks toimus suur tõus ning seitsme kuu kokkuvõttes kulutasid tarbijad väljas söömisele 33 protsenti rohkem kui 2019. aastal – võrreldes kolme aasta taguse juuliga oli kasv lausa 50 protsenti.

Kulutused kodule, sisustamisele ja aiale saavutavad tavapäraselt tipu maikuus. Eriti hoogne kodukorrastamine oli koroonakevadel 2020 ning sellest ajast pärinevad ka tippmahud. Kui tänavu suveni olid sisustus- ja aianduspoodides tehtud kulutused sarnased või pisut väiksemad kui 2020. aastal, siis võrreldes eelmise aastaga on kasv siiski 17 protsenti.

Teise pensionisamba raha kulus elektroonikale

Sarnaselt kodu- ja aiavaldkonnaga tõusid ka enne 2020. aasta eriolukorra kehtestamist kulutused elektroonikale ning tehnilistele teenustele, sest eeldatavasti valmistuti kodukontoriks. Kui tavapäraselt jõuavad selle valdkonna kulutused tippu detsembris, siis tavapärasest mustrist erines 2021. aasta september, kus võrreldes varasemate aastatega tehti ligi 70 protsenti enam kulutusi – ilmselt on siin mängus pensionireformiga välja makstud raha.

Mullusega võrreldes tõusid kulutused transpordile selle aasta seitsme kuuga veerandi võrra, kus mängis suurt rolli kütuste hinnatõus.

Sarnane muster avaldab riietusele, toidule või tarbekaupadele välja käidud summades, kus alates selle aasta märtsist kasvasid kulutused ennaktempos – võrreldes 2019. aasta esimese seitsme kuuga oli kasv 25 protsenti. Seejuures on kasv igal aastal olnud 6–10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles