Gaasiliit: Eleringi plaan teha koostööd Soomega on jooksnud ummikusse (3)

PM Majandus
Copy
Paldiski LNG-terminal.
Paldiski LNG-terminal. Foto: Alexela

Eleringi plaan teha Soomega koostööd LNG varustuskindluse tagamisel on jooksnud ummikusse ja Eestil pole selles projektis enam sõnaõigust, leiab Eesti Gaasiliit. Liidu hinnangul peaks Eesti rentima endale lühiajaliselt oma ujuvterminali.

«Varustuskindluse eest vastutaja Eleringi plaan teha koostööd Soomega on jooksnud ummikusse – Paldiski sadama kai ehitus lõppeb kuu aja pärast, aga meil endiselt puudub info kas valminud kai juurde saabub ka laev ja gaas,» ütles Eesti Gaasiliidu juhataja Heiko Heitur.

Soome terminal võimaldab tema sõnul eelseisval talvel ära katta tõenäoliselt vaid Soome enda mahud ja Eesti gaasitarbijatele see lahendust ei paku.

Olukorras, kus nüüd vastutaja kehitab õlgu ja näitab näpuga teiste suunas, ootab kogu gaasiturg valitsuselt kiireid ja Eesti huve kaitsvaid otsuseid.

Heiko Heitur

«Vastupidiselt kevadel lubatule, näib et Eestil enam selles ühisprojektis mingit sõnaõigust pole ning teisel pool lahte räägitakse vaid Soome varustuskindlusest. Eestil on käesolevaks talveks vaja oma töötavat lahendust,» toonitas Heitur.

«Olukorras, kus nüüd vastutaja kehitab õlgu ja näitab näpuga teiste suunas, ootab kogu gaasiturg valitsuselt kiireid ja Eesti huve kaitsvaid otsuseid – valitsus peaks hea seisma selles eest, et Soome võrguoperaatori poolt kümneks aastaks renditud ujuvterminal tuleks vähemalt sel talvel Eestisse või rentima talvekuudeks lühiajaliselt ise Eestile oma ujuvterminali,» tähendas gaasiliidu juht.

Eestis on gaasiliidu teatel maagaasi kasutajaid ligikaudu 100 000 leibkonda ning Swedbanki värske uuringu järgi sõltub poolte Eesti tööstusettevõtete töö jätkamine maagaasi olemasolust. Kõige suurem on maagaasi sõltuvus toiduainetööstuses ja rasketööstuses ning kõige madalam puidutööstuses. Toiduainetööstuses sõltus 75 protsendi uuringus osalenud ettevõtete tootmine maagaasitarnetest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles