Krediidiasutuste varad kasvasid tagasihoidlikult

BNS
Copy
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Krediidiasutuste bilansimaht oli 2022. aasta augustis 39 miljardit eurot, suurenedes eelmise kuuga võrreldes 1,2 protsenti ehk 460,6 miljoni euro võrra ja aastavõrdluses 6,1 protsenti ehk 2,2 miljardi euro võrra.

Hoiuste maht krediidiasutustes oli augustis 28,4 miljardit eurot, kasvades eelmise kuuga võrreldes 1 protsendi ehk 294,4 miljoni euro võrra ja aastaga 7,2 protsenti ehk 1,9 miljardi euro võrra, teatas Eesti Pank. Aastakasvu panustasid enim residentidest kodumajapidamiste hoiused. Mitteresidentide hoiuste maht kasvas aastaga 117,3 miljoni euro võrra ja moodustas krediidiasutuste hoiuste jäägist 13,2 protsenti.

Liisinguettevõtete varade kogumaht oli 3,2 miljardit eurot ja aastakasv 2,8 protsenti ehk 87,1 miljonit eurot.

Krediidiasutuste laenuportfellis moodustasid üle 60 päeva viivises olevad kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete laenud 50,4 miljonit eurot ehk 0,25 protsenti; juulis oli vastav näitaja 0,24 protsenti ja aasta tagasi samal perioodil 0,41 protsenti. Viivislaenude osakaal kahanes aastaga nii kodumajapidamiste kui mittefinantsettevõtete puhul.

Mittefinantsettevõtetele antud laenude ja liisingute jääk oli 10,9 miljardit eurot, jääk suurenes aastaga 13,3 protsenti.

Kuu jooksul väljastati üle aastase tähtajaga laenusid 308,9 miljonit eurot, mis on 84,6 miljonit eurot rohkem kui juulikuus ja 65,7 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aasta augustis. Liisinguid anti mittefinantsettevõtetele 78,7 miljoni euro väärtuses. See on 8,7 miljonit eurot vähem kui juulis, kuid 19,6 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Mittefinantsettevõtetele kuu jooksul antud pikaajaliste laenude ja liisingute maht oli 387,6 miljonit eurot, mis on 76 miljonit eurot rohkem kui juulis ja 85,3 miljonit eurot rohkem kui mullu augustis. Pikajalisi laene ja liisinguid anti enim muude sektorite ettevõttetele, kelle hulgas domineerisid kutse-, teadus- ja arendustegevusala ettevõtted.

Mittefinantsettevõtete hoiuste maht kasvas aastaga 12,5 protsenti ja jõudis 10,4 miljardi euroni. Aastakasv saavutati peamiselt tänu residentide hoiuste suurenemisele.

Mitteresidentide osakaal mittefinantsettevõtete hoiuste jäägis oli augustis 3 protsenti – see on 0,5 protsendipunkti rohkem kui kuu varem ja 0,8 protsendipunkti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Mittefinantsettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär, mis on keskpanga sõnul väga muutlik ja sõltub sellest, milliseid projekte ja kui suures mahus kuu jooksul rahastatakse, oli 2,99 protsenti. Augustis oli intressimäär 3,41 protsenti ja mullu samal ajal 2,79 protsenti.

Mittefinantsettevõtetele antud liisingute keskmine intressimäär oli 2,74 protsenti, mis on viimase kahe aasta kõrgeim tase. Mittefinantsettevõtete tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär oli 0,25 protsenti, juulis oli see 0,55 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 0,33 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles