Ungari on vastu ELi sanktsioonidele Vene tuumasektori vastu

Copy
Ungari välisminister Péter Szijjártó.
Ungari välisminister Péter Szijjártó. Foto: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT

Suurel määral Vene energiast sõltuv Ungari teatas esmaspäeval, et on Euroopa Liidu sanktsioonide kehtestamisele Vene tuumatööstuse vastu.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kohtumisel Viinis, et Euroopa Liidus püüavad mõned tuumainvesteeringutele pidevalt tõkkeid ja takistusi seada.

«Tahan väga selgelt öelda, et peame mis tahes tõkete seadmist meie teele rajada omaenda tuumaelektrijaamasid rünnakuks meie suveräänsuse vastu,» hoiatas ta.

Ungarile tehti osalise embargoga Vene naftale ELis erand ning riik on lükanud tagasi ülekutsed kehtestada Vene energiatööstusele uusi sanktsioone – isegi kaudseid sanktsioone näiteks ehituse või infotehnoloogia valdkonnale.

Sanktsioonid tuumainvesteeringutele on Ungari jaoks punane joon ja Euroopa regulatsioonide rikkumine, ütles Szijjártó ÜRO tuumaagentuurile. «Me ei toetaks kunagi sanktsioone, mis seavad ohtu meie energiavarustuse,» lausus ta.

Ungari rahvuslasest peaminister Viktor Orbán on sobitanud viimastel aastatel lähedasi suhteid Vene riigipea Vladimir Putiniga ning siunanud Kremlile kehtestatud ELi sanktsioone, mis tema sõnul kahjustavad Euroopat rohkem kui Moskvat.

Ungaris peaks lähiajal algama kahe uue tuumareaktori ehitus, millest võtab osa Vene konglomeraat Rosatom. Ungaril on praegu neli tuumareaktorit, mida käitab Vene kütus ja mis toodavad poole riigi elektrist.

Osa ELi riike, nende seas Balti riigid, Iirimaa ja Poola, on nõudnud tuumakoostöö lõpetamist Venemaaga, kuid konsensust 27 liikmesriigi seas selles küsimuses ei ole, ütles diplomaatiline allikas AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles