Prantsusmaa laenab tuleva aasta eelarves rekordiliselt palju

Copy
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire.
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire. Foto: Luc Nobout

Prantsusmaa valitsus laenab tuleval aastal rekordilised 270 miljardit eurot, et rahastada eelarvet, mis katab ka elektrihindade hinnalae, ütlesid esmaspäeval ametnikud.

 

«See ei ole piirav eelarve, samuti mitte lihtne eelarve. See on vastutustundlik ja kaitsev eelarve suure ebakindluse ajal,» ütles rahandusminister Bruno Le Maire pressikonverentsil.

Elektri- ja gaasihinnad on alates Venemaa kallaletungist Ukrainale hüppeliselt kasvanud ja ametnikud on kutsunud energiakarsklusele, et vältida nappusi, kui sõda venib.

Valitsus on lubanud, et alates jaanuarist piiratakse elektri- ja gaasihinna kasv 15 protsendile, meetme kuluks prognoositakse 45 miljardit eurot. «Suur hulk kulutusi on gaasi tõttu,» nentis Le Maire ja lisas, et see ainult tugevdab meelekindlust kiirendada kliimaüleminekut.

Valitsus lubab tõsta ka õpetajate, kohtunike ja teiste riigiametnike palka, kuivõrd inflatsioon peaks kiirenema tänavu 5,4 protsendini ja tuleval aastal 4,3 protsendini. Lisaks värvatakse avasektorisse juurde pea 11 000 töötajat, mis on suures kontrastis president Emmanuel Macroni 2017. aasta valimislubadusega koondada 120 000 töökohta.

Valitsus panustab protsendisele majanduskasvule, mis Le Maire'i sõnul on usutav, ehkki Prantsusmaa keskpank on ennustanud kasvuks ainult 0,5 protsenti ja OECD 0,6 protsenti.

Eelarvepuudujäägiks peaks kujunema viis protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Euroopa Liit on sõja tõttu peatanud reegli, mis näeb ette võla piiramist kolmele protsendile SKT-st.

Tõenäoliselt saab eelarveplaanile parlamendis osaks terav vastupanu, kuna Macroni tsentristid ja nende liitlased kaotasid varem sel aastal seal oma enamuse. 

Macron plaanib suruda läbi ka pensionireformi, mis näeb ette pensioniea järkjärgulist tõstmist praeguselt 62 aastalt, kuid sellele on vastu ametiühingud ja vasakparteid. Neljapäeval peaks algama reformi vastu üleriigiline streik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles