Venelased tühjendavad Soomes agaralt pangaautomaate (1)

Erkki Erilaid
Copy
Foto: Nosto

Piiripunktide lähistel asuvates Soome valdades on viimastel kuudel pangaautomaatidest raha pidevalt otsa saanud. Venelased võtavad sularaha massiliselt välja ka pealinna piirkonnas ning Lapimaal.

«Kahjuks on see tõsi. Soome piiri lähistel on automaatide tühjendamise trend kestnud juba juuli keskpaigast ehk pärast piiri avanemist,» ütles sularahaautomaatide (ATM) eest vastutava Nokas CMS Oy maajuht Risto Lepo Ilta-Sanomatele. Tema sõnul pole ettevõttel piisavalt ressurssi, et automaate iga päev täita. «Venelased tühjendavad koheselt kogu masina,» märkis Lepo.

Venemaalt tulijate arv on pidevalt kasvanud. Nädalavahetusel pääses idapiiri kaudu Soome juba ligi 20 000 inimest. Sularahaautomaate on tühjendatud eelkõige piiripunktide lähistel asuvates valdades ja nende lähiümbruses Imatral, Vaalimaal, Parikkalas, Kouvolas ja Kotkas.

«Aga see on levinud ka Lääne-Soome ning Helsingisse ja Lapimaale,» rääkis Lepo.

Nokas CMS jälgib olukorda koostöös ametivõimudega. Kuna eurosid on keelatud Venemaale viia, siis peavad venelased need ära kasutama ELis. «See annab ka tollile lisatööd,» lausus Lepo.

Probleem puudutab kõige enam Soome Nosto pangaautomaate. Venemaa pankade väljastatud Visa ja Mastercard pangakaardid lõpetasid ATMides töötamise pärast seda, kui krediitkaardifirmad Venemaal tegevuse lõpetasid. Erinevalt näiteks Otto sularahaautomaatidest, saab Nosto ATMidest raha välja võtta ka Venemaa pankade väljastatud China UnionPay krediitkaartidega.

«Pakume seda võimalust eelkõige Aasia turistidele, kes juba enne pandeemiat külastasid palju kaubanduskeskusi, kuid makseterminalid nende kaarte vastu ei võtnud,» räägib Lepo. «Nüüd oleme uurinud erinevaid võimalusi, kuidas üllatavat probleemi lahendada.»

Lepo hinnangul saaks ettevõte Venemaal väljastatud UnionPay kaartide kasutamist takistada vaid juhul, kui EL sanktsioneeriks kõik Venemaa pangad. «Teine võimalus on sulgeda piir. Muidu oleme kahjuks üsna abitud,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles