Vee-ettevõtete liidu uueks juhiks sai Raili Kärmas

BNS
Copy
Eesti Vee-ettevõtete liidu juht Raili Kärmas.
Eesti Vee-ettevõtete liidu juht Raili Kärmas. Foto: EVEL

Alates esmaspäevast asub Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) tegevjuhi kohale Raili Kärmas, kes varem on olnud Eesti Keskkonnauuringute Keskuse nõukogu esimees, keskkonnaministeeriumi veeosakonna nõunik ja mitme vee-ettevõtte nõukogu liige.

EVELi juhatuse esimehe Andres Aruheina sõnul seisab vee-ettevõtetel lähiajal ees olulisi väljakutseid. Neist põletavaim on ilmselt kõrgete elektrihindadega seonduv, mis on pannud vee-ettevõtted surve alla ning ohustab puhta joogivee kui elutähtsa teenuse pakkumise toimepidevust, märkis Aruhein.

Kärmas ütles, et tema jaoks on olulisimaks vee-ettevõtjate jätkusuutlikkuse tagamise küsimus, et veetaristu kaudu oleks võimalik puhast joogivett ning reovee puhastamise teenust pakkuda inimestele ka aastate pärast. Lisaks peab ta oluliseks, et vee-ettevõttes töötavad spetsialistid oleksid ühiskonnas rohkem väärtustatud ja tõuseks inimeste teadlikkus vee-ettevõtete panusest joogiveega varustamisel ning keskkonna kaitsmisel.

Vee-ettevõtete töö tulemusena puhastatakse iga päev tuhandeid kuupmeetreid reovett, et keskkonda jõuaks võimalikult vähe saasteaineid. «Tuleb suurendada ka inimeste teadlikkust, et mõista ohtu, mida ühiskanalisatsiooni mõtlematult juhitud ravimijäägid ja muud ohtlikud kemikaalid võivad tekitada. Iga inimene saab panustada veekogude kaitsesse, kui osata hinnata oma igapäevase tegevuse mõju,» ütles Kärmas.

Kärmasel on doktorikraad Tallinna tehnikaülikoolist keskkonnatehnika erialal ja magistrikraad Tartu ülikooli õigusteaduse ning Tallinna tehnikaülikooli keemia- ja keskkonnakaitsetehnoloogia erialal. Ta on töötanud Eesti Keskkonnauuringute Keskuses, keskkonnaministeeriumis, Emajõe Veevärgis, Kuressaare Veevärgis ning olnud koolitustel lektor.

MTÜ Eesti Vee-ettevõtete Liit (EVEL) on ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni kaudu teenust osutavate juriidiliste isikute vabatahtlik ühendus. Liitu kuulub 75 liiget, nendest 45 vee-ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles