Töötajaid plaanib juurde värvata 45 protsenti tööandjatest

BNS
Copy
Kontoritöötaja.
Kontoritöötaja. Foto: Ardo Kaljuvee

Manpower Groupi kvartaalsest riigi- ja erasektori värbamisplaanide kaardistamise ja aktiivsuse uuringust selgus, et järgmises kvartalis plaanib 41 000 tööandjast inimesi juurde värvata 45 protsenti.

Tulemustest selgus veel, et 36 protsenti plaanib hoida praegust taset, 16 protsendil on kavas töötajate arvu vähendada ning kolm protsenti pole veel otsustanud, selgus Manpower Groupi uuringust.

Kõige enam on tarvis inimesi värvata IT-sektorisse, järgnevad pangandus-, kinnisvara- ja kindlustusvaldkond. Tõenäolisemalt värbavad inimesi praegu suured organisatsioonid, väikefirmad on pigem äraootaval seisukohal.

Uuringu kohaselt on värbamisaktiivsus maailmas ebaühtlane – Euroopas värvatakse uusi töötajaid pigem tagasihoidlikult, samas Aasias ja Kesk- ning Lõuna-Ameerikas on vajadus uute inimeste järele suur. Endiselt tõdeb kolm neljandikku ettevõtjatest, et olenemata sellest, kas värvata on vaja vähe või palju inimesi, pole tööturult võtta neile vajalike kompetentsiga töötegijaid.

Maailma kõige värbamisaktiivsemad riigid on Brasiilia, India, Costa Rica, Hiina ja Colombia. Euroopa riikidest on värbamise osas enim positiivselt meelestatud Rootsi, Prantsusmaa, Norra ja Belgia ning tagasihoidlikumad oma plaanides on Ungari, Kreeka, Poola ja Hispaania.

Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra sõnas, et kui maailma värbamiskaart näitab ebaühtlast pilti, siis sama võib öelda ka Eesti kohta, kus ettevõtjad käituvad ebakindlal ajal erinevalt.

«Kriisiajal kiputakse vajutama pidurit, aga tegelikult on see hea aeg investeeringuteks, eriti sellisteks, mis on suunatud inimestesse. Organisatsiooni jaoks strateegiliselt olulisi inimesi tuleb hoida ka majanduslikult keerulistes oludes, hiljem parematel aegadel uute inimeste värbamine ja väljaõpetamine osutub pea alati märkimisväärselt kallimaks meetmeks,» lisas Kaldra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles