Scholz: Venemaa ei võida seda sõda

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Olaf Scholz kohtumisel Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salmaniga, kellega soovib leppida kokku veeldatud maagaasi tarnetes.
Olaf Scholz kohtumisel Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salmaniga, kellega soovib leppida kokku veeldatud maagaasi tarnetes. Foto: Untitled

Saksamaa kantsler Olaf Scholz ütles oma eilses videopöördumises, et Venemaa ei võida seda sõda.

Scholz rõhutas, et «Venemaa ei võida seda sõda» ja et tema valitsus teeb jõupingutusi elektri- ja gaasikulude vähendamiseks ning kodumajapidamiste ja ettevõtete kiireteks toetusmeetmeteks, vahendas Bloomberg.

Scholzi sõnul seisab Saksamaa silmitsi ühe väljakutsega teise järel, reageerides energiakriisile, mille vallandas Venemaa sõda Ukrainas.

«Oleme Saksamaal aasta algusest saati teinud kaugeleulatuvaid otsuseid, tagades söe, nafta ja gaasi tarned,» ütles Scholz laupäeval avaldatud iganädalases videosõnumis. «Võime täna öelda: ilmselt saame hakkama. Kuid niipea, kui oleme ühe ülesande lahendanud, kerkib uus.»

Saksamaa majandus on juba praegu languse äärel, sest Venemaa peatas gaasitarned, millest Saksamaa sõltus rohkem kui paljud tema naabrid. Riigi valitsus otsustas sel nädalal natsionaliseerida Uniper SE, riigi suurima gaasiimportija, et vältida süsteemi suuremat kokkuvarisemist.

Saksamaa liider reisib sel nädalavahetusel koos grupi ärijuhtidega Lähis-Itta, kui ta püüab sõlmida veeldatud maagaasi tehinguid Saudi Araabia ja Katariga, et korvata Venemaa kärpeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles