LUUBI ALL ⟩ Kuidas Kaja Kallas otsustas rahva paanikasse ajada (42)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas teeb avaldust, hoiatades elektrikatkestuste eest.
Peaminister Kaja Kallas teeb avaldust, hoiatades elektrikatkestuste eest. Foto: Sander Ilvest

Ilmselt millalgi neljapäeva hommikul tuli peaminister Kaja Kallasel (RE) mõte, et võiks teha erakorralise telepöördumise, kus rääkida julgeolekust ning konkreetsemalt, et Venemaa võib Eesti oma elektrivõrgust lahti ühendada ja see omakorda võib kaasa tuua elektrikatkestusi. Peaministri lähimad nõuandjad olid plaaniga päri või ei osanud valitsusjuhile vastu vaielda.

Õhtul tuligi teade, et Kallas teeb «Aktuaalse kaamera» alguses eripöördumise. Kuna sisu polnud teada, aga samal päeval oli välja kuulutatud erakorraline reservväelaste kogunemine, see muidugi ainult lisas ebameeldivat ootusärevust.

Kõige hullemad ootused ei täitunud. Kallas rääkis Venemaa elektrivõrgust lahtiühendamisest ja elektrikatkestustest. Jutt oli umbmäärane, keegi ei saanud aru, mis juhtus. Eesmärgiks rahva rahustamine. Tulemus vastupidine: segadus, küsimused, paanika.

Kui vahel räägitakse, et Eesti riik töötab 24/7, siis neljapäeva õhtul see ei kehtinud. Kui meedia üritas uurida, mis on peaministri esinemise taga, siis ei tõstnud keegi toru – näiteks Elering või majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles